WAAR JAREN VOOR is gevochten, is nu in een bodemprocedure gerealiseerd. Twee same-sex koppels die al jaren zijn getrouwd, mogen zich ook inschrijven in het bevolkingsregister van Suriname. Dat is donderdag bepaald door rechter Shanti Bikhari. Zij besloot internationale verdragen te stellen boven wat nationale wetten zeggen. Ze meende dat de nationale wetten verouderd zijn en in lijn gebracht moeten worden met wat internationaal geldt.
Het opmerkelijke is dat het Constitutioneel Hof in Suriname in 2023 bij één van deze koppels heeft bepaald dat het geen discriminatie is dat hun huwelijk niet kan worden ingeschreven in het bevolkingsregister. Het Constitutioneel Hof besliste toen in het nadeel van het koppel en stelde dat het huwelijk alleen is bestemd voor een man en een vrouw.
Feit is wel dat de gewonnen zaak jurisprudentie oplevert voor als er nog meer rechtszaken komen
Nu, in 2025, beslist een rechter in bodemprocedure dat het huwelijk wel mag worden ingeschreven. Zowel het Constitutioneel Hof als rechter Bikhari vindt dat de verouderde wetgeving in Suriname moet worden aangepast aan wat internationaal is afgesproken aangaande de rechten van de mens.
Waar twee rechterlijke instanties erover eens zijn dat de wetgeving in Suriname moet worden aangepast om wat internationaal geldt te incorporeren, is het Surinaamse parlement daar niet mee eens. Vandaar ook dat in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat dit jaar op 1 mei ingaat, de rechten van same-sex koppels niet zijn geregeld. Volgens Juan Pigot van belangenorganisatie Parea zou dit nog kunnen worden aangepast.
Het feit dat het nieuwe Burgerlijk Wetboek de rechten van deze doelgroep niet in zich herbergt en het feit dat DNA kennelijk geen haast heeft hiermee wekt zorgen. Ook het feit dat het Constitutioneel Hof heeft bepaald dat geen sprake is van discriminatie binnen de bestaande wetten, doet vrezen voor een vonnis dat bij een andere rechter mogelijk een andere uitspraak zal opleveren en dat zou jammer zijn. Feit is wel dat de gewonnen zaak jurisprudentie oplevert voor als er nog meer rechtszaken komen, want die kans zit er wel in.
Het blijft van belang om voorlichting te geven over de scheiding van kerk en staat. Veel mensen die weerstand hebben tegen het accepteren van same-sex koppels verwijzen naar hun religie om over het leven van anderen te kunnen oordelen. Zo werkt de wetgeving niet. In Suriname is iedereen vrij wel of niet te geloven in een bepaalde religie. Dat is een persoonlijke keus.
Bovendien is het in essentie zeer oneerlijk dat deze groep een bijdrage levert aan de samenleving door mee te doen aan het maatschappelijke leven en ook belasting betaalt, maar niet dezelfde rechten heeft als elk ander koppel. En dat moet wetgeving wel altijd in zich hebben: rechtvaardigheid.
- Gajadien: ‘We gaan alles doen om het land te redden’..
- Twee dagen geen quorum voor DNA-vergadering..
- NAKS OPENING SUNGU KONDRE TENTOONSTELLING OVER DE VERDRONKE…..
- “Netanyahu is onze grootste, rampzalige president van…..
- Shimara Jap in top 10 verkiezing Miss Universe Zuid-Holland…..
- Praten over epilepsie: Taboes doorbreken en stigma’s vermin…..
- Chinese deskundigen trainen Surinaamse agrariërs..
- Peggy Bouterse en Piet Wortel mogelijk getuigen in strafzaa…..
- Volksgezondheid slaat alarm over dengue..
- Nederland helpt bij voorbereiding erfgoed wetgeving..
- Geen werkvergunning vereist voor ondernemers..
- Minister Kuldipsingh vastbesloten corruptie te bestrijden..
- DIS-directeur Armaketo: “Tijd voor actie na succesvolle sum…..
- EBS: Stroomtarieven niet verhoogd; levering kookgas vertraa…..
- Romain Maurice Pipelers..
- Gaslevering met paar dagen vertraagd..
- Stroomtarieven niet verhoogd, meldt EBS..
- Gasboot is verlaat..
- Derde opeenvolgende DNA-vergadering afgeblazen vanwege quor…..
- Nizam Faisel Ali Khan Kallan..
- Ramsaran vs Landvreugd..