Rechter veroordeelt SZF om onterecht ontslagen medewerkster te betalen

In een bodemprocedure heeft de kantonrechter het Staatsziekenfonds (SZF) veroordeeld om het salaris te betalen van een ten onrechte ontslagen medewerkster die vals was beschuldigd, vanaf het moment dat zij werd ontslagen. Toenmalig hoofd Financiële Administratie bij het SZF, Claudia Koenders, werd op staande voet ontslagen op 4 augustus 2021, na het aantreden van de nieuwe regering in 2020 en de daaropvolgende aanstelling van een nieuwe directie bij het fonds.

Beeld dWT archiefADVERTISEMENT

Als reden werd in de ontslagbrief aangegeven dat uit een onafhankelijk bedrijfsrechercheonderzoek was gebleken dat zij, samen met anderen binnen en buiten het SZF, had samengezworen met het oogmerk het SZF in ernstige mate financieel te benadelen. Zij zou dit hebben gedaan door bewust procedures en andere wet- en regelgeving niet op te volgen en door in strijd met de statuten van het SZF te handelen.

“Onze maatschappelijke reputatie is aangetast”Claudia Koenders

Volgens de nieuwe SZF-directie was bovendien geconstateerd dat Koenders haar taken en bevoegdheden als hoofd van de afdeling had verzaakt. Drie weken later verklaarde het ministerie van Arbeid, Jeugdzaken en Werkgelegenheid bij beschikking dat het geen bezwaar had tegen het ontslag, dat door het SZF ongevraagd werd uitgevoerd. Samen met Koenders werden ook vier andere medewerkers om dezelfde redenen ontslagen; zij werden beschuldigd van malversatie. Het vijftal startte vervolgens elk afzonderlijk een rechtszaak tegen het SZF en de staat (ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken).

In haar overwegingen stelt de kantonrechter dat het fonds niet heeft kunnen bewijzen van welke feiten Koenders werd beschuldigd. Integendeel, tijdens de comparitie heeft het SZF verklaringen van Koenders beaamd die de beschuldigingen weerleggen. “Derhalve is naar het oordeel van de kantonrechter onvoldoende bewezen dat eiseres zich schuldig heeft gemaakt aan het tezamen en in vereniging met anderen binnen en buiten het SZF samenspannen met het oogmerk het SZF in ernstige mate financieel te benadelen. Het fonds is vervolgens veroordeeld om aan Koenders het misgelopen salaris en een dwangsom te betalen.”

Opgelucht

Koenders is opgelucht dat er eindelijk vonnis is gewezen in deze zaak en dat haar naam hierdoor wordt verschoond. Zij doet tegenover de Ware Tijd haar verhaal. “In juni 2021 kregen diverse medewerkers te horen dat hun medewerking werd gevraagd voor wat men een fraudeonderzoek noemde met betrekking tot de aanschaf of de ontwikkeling van nieuwe apotheeksoftware”, vertelt ze.

Nadat het interview was afgenomen, is het conceptrapport naar de medewerkers gestuurd, waarop zij commentaar mochten geven. Echter, daarna werd niets meer van de directie vernomen en op 4 augustus kregen de vijf medewerkers ontslag: vier stafleden en een sub-hoofd, die tevens voorzitter is van de vakbond bij het SZF. “De medewerkers werden op basis van een conceptrapport van een consultant ervan verweten dat zij hun taken hadden verzaakt en hadden samengezworen om het SZF te benadelen. De medewerkers werden opgeroepen door het ministerie van Arbeid, waaruit bleek dat dat ministerie over een totaal andere brief beschikte dan die van de ontslagen medewerkers. Wij zijn opgeroepen, maar door de Ontslagcommissie niet gehoord”, aldus Koenders.

Vier van de vijf ontslagen SZF’ers spanden in december 2021 een kort geding aan tegen het SZF en AWJ/de staat Suriname. Echter, in 2022 werd in het voordeel van het SZF en de staat gevonnist, terwijl de rechter vóór de uitspraak te kennen had gegeven dat het SZF zou moeten betalen. Op de dag van vonniswijzing is uiteindelijk toch in het voordeel van de staat en het SZF beslist.

Hoger beroep

Tegen dat vonnis is door deze vier ontslagen medewerkers hoger beroep aangetekend en tegelijkertijd hebben alle vijf ex-medewerkers een bodemprocedure ingesteld. Koenders licht toe: “Het bodemgeschil ging eerst aan de orde en werd in comparitie behandeld in 2023, waarna in 2024 vonnis is gewezen. Alle vijf benadeelden hebben de zaak in hoger beroep gewonnen. De vorderingen zijn toegewezen, waarbij het SZF en de staat zijn veroordeeld. Het betrof immers stafleden die niet aangesloten waren bij de bond en die de status ‘gecleared’ wilden verkrijgen, en waarmee aan de media en het publiek werd kenbaar gemaakt dat zonder gegronde redenen vijf mensen zijn ontslagen, louter om politieke vrienden te accommoderen.”

Koenders merkt op dat het SZF jarenlang door één directeur werd geleid, ondersteund door afdelingshoofden. Bij het aantreden van de regering in 2020 zijn vier nieuwe directeuren benoemd. “Daarvoor moesten de respectievelijke stafleden plaatsmaken, om financiële ruimte te creëren”, zegt ze stellig.

Bekladding

Koenders voegt eraan toe dat sinds haar ontslag de minister van Volksgezondheid en het SZF het bijna tot een missie hadden gemaakt om de vijf te bekladden. Zo werd aangegeven dat de betrokkenen schuld hadden bekend, iets wat nooit is gebeurd.

Bij verschillende media zou de bewindsman steeds hebben aangegeven dat de ontslagen medewerkers hadden gefraudeerd en corruptie hadden gepleegd, terwijl daarvoor geen …