door Valerie Fris
PARAMARIBO — Artikel 27 uit het Kiesbesluit pleegt inbreuk op de rechten van de mens met een beperking. Zo vonniste rechter Deborah Haakmat-Sniphout dinsdag (vandaag). Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, deelt de Ware Tijd desgevraagd mee dat de rechter het artikel heeft opgeheven, waardoor de voorziening van de stembusmedewerker niet meer kan worden uitgevoerd tijdens de verkiezingen zondag.ADVERTISEMENT
Stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hadden een rechtszaak aangespannen tegen de staat waarbij er werd aangegeven dat er geen sprake meer zou zijn van een geheime stemming als artikel 27 zou worden toegepast. Dat artikel stelt dat de mens met een beperking met een vertrouwenspersoon én een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem moet uitbrengen. De vertegenwoordiger zou dan het gewenste hokje op het stembiljet van de persoon met een beperking moeten inkleuren.ADVERTISEMENT
“Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd”Aniel Koendjbiharie
In het vonnis is opgenomen dat partijen drie maanden na de verkiezingen bij elkaar moeten komen. Ze zullen samen tot een besluit moeten komen hoe de mens met een beperking bij een volgende verkiezing op een onafhankelijk manier kan gaan stemmen.
Comparitie vruchteloos
Vrijdag was er comparitie, waarbij Haakmat-Sniphout aan beide partijen had gevraagd om bij elkaar te komen en tot een schikking te komen. Zowel zaterdag als maandag zijn de eiser en gedaagde met elkaar in gesprek geweest. “We zijn uit elkaar gegaan zonder dat er een schikking was voorbereid. Wat hun standpunt is, hebben wij niet geaccepteerd”, verklaart Castelen. “Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd. Biza stelde zich op het standpunt dat het besluit niet kan worden teruggedraaid, omdat het dan voor chaos zou kunnen zorgen”, voegt Koendjbiharie toe.
Onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken gaf ook aan dat de regeling sinds 2020 is ingevoerd, maar dat men er gewoon niet van op de hoogte was. Koendjbiharie bevestigt tegenover de krant dat hij het inderdaad niet wist, maar werpt op dat de regeling toen ook niet is uitgevoerd “anders was daar ruchtbaarheid aangegeven”.
- 28 man in OAS-waarnemersmissie Surinaamse verkiezingen..
- Tahitie kampioen Eerste Divisie, Santos geroyeerd..
- Rechter verwerpt verweren in zaak tegen ‘Money Hond’ en and…..
- Sewcharan: ‘Ze blijven corrupt, want ze worden niet afgestr…..
- Operatie Delta Force en gemengd politie team treden op tege…..
- Man komt om het leven na val uit laadbak pick-up..
- Sportieve viering van 50 jaar Srefidensi met Moxi Patu Spor…..
- President in Guyana voor opening saleskantoor Grassalco..
- Vijf jaar parlementaire prestaties en wetgeving in boekwerk..
- Surinamers geëerd voor inzet voor meisjes en vrouwen tijden…..
- Illegale buitenlandse goudzoekers opgepakt..
- Man uit Tennessee veroordeeld voor dodelijk neerschieten ba…..
- President Santokhi opent Grassalco-saleskantoor in Guyana..
- Korpschef: Bevordering KPS-leden symbool van groei en integ…..
- Inoca Rusland: ‘Belangrijk voor mij is dat er vooral wordt …..
- President Santokhi opent nieuw ICT-lokaal Scholengemeenscha…..
- Krappahoeklaan krijgt nieuwe asfaltlaag op vooravond verkie…..
- Botsing bij 2e brug Brownsweg – Twee gewonden..
- Vier illegale goudzoekers aangehouden in concessiegebied Zi…..
- Beschouwing — Verkiezingen 25 mei 2025: Beslissend moment v…..
- Beheer gymzaal Calorschool..