door Valerie Fris
PARAMARIBO — Artikel 27 uit het Kiesbesluit pleegt inbreuk op de rechten van de mens met een beperking. Zo vonniste rechter Deborah Haakmat-Sniphout dinsdag (vandaag). Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, deelt de Ware Tijd desgevraagd mee dat de rechter het artikel heeft opgeheven, waardoor de voorziening van de stembusmedewerker niet meer kan worden uitgevoerd tijdens de verkiezingen zondag.ADVERTISEMENT
Stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hadden een rechtszaak aangespannen tegen de staat waarbij er werd aangegeven dat er geen sprake meer zou zijn van een geheime stemming als artikel 27 zou worden toegepast. Dat artikel stelt dat de mens met een beperking met een vertrouwenspersoon én een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem moet uitbrengen. De vertegenwoordiger zou dan het gewenste hokje op het stembiljet van de persoon met een beperking moeten inkleuren.ADVERTISEMENT
“Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd”Aniel Koendjbiharie
In het vonnis is opgenomen dat partijen drie maanden na de verkiezingen bij elkaar moeten komen. Ze zullen samen tot een besluit moeten komen hoe de mens met een beperking bij een volgende verkiezing op een onafhankelijk manier kan gaan stemmen.
Comparitie vruchteloos
Vrijdag was er comparitie, waarbij Haakmat-Sniphout aan beide partijen had gevraagd om bij elkaar te komen en tot een schikking te komen. Zowel zaterdag als maandag zijn de eiser en gedaagde met elkaar in gesprek geweest. “We zijn uit elkaar gegaan zonder dat er een schikking was voorbereid. Wat hun standpunt is, hebben wij niet geaccepteerd”, verklaart Castelen. “Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd. Biza stelde zich op het standpunt dat het besluit niet kan worden teruggedraaid, omdat het dan voor chaos zou kunnen zorgen”, voegt Koendjbiharie toe.
Onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken gaf ook aan dat de regeling sinds 2020 is ingevoerd, maar dat men er gewoon niet van op de hoogte was. Koendjbiharie bevestigt tegenover de krant dat hij het inderdaad niet wist, maar werpt op dat de regeling toen ook niet is uitgevoerd “anders was daar ruchtbaarheid aangegeven”.
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsd…..
- Chas Mijnals dient klacht in tegen Alice Amafo bij PG..
- Ramdin verwacht goede samenwerking met eerste vrouwelijke a…..
- Orie versus Burleson in titanenstrijd om damkampioenschap..