door Valerie Fris
PARMARIBO — In de rechtszaak die stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname, heeft de rechter vrijdag expliciet voorgesteld om een schikking te beproeven. Koendjbiharie deelt aan de Ware Tijd mee open te staan daarvoor. Echter, alleen wanneer er duidelijk rekening wordt gehouden met het recht van de mens met een beperking, benadrukt hij.ADVERTISEMENT
Dinsdag komt er vonnis in deze zaak, deelt Milton Castelen, advocaat van Wan Okasi, mee aan de krant. De rechter hoopt dat de schikking tussen vrijdag en dinsdag zal plaatsvinden, in elk geval vóór er vonnis wordt gewezen. Dwight Kraag, advocaat van de staat, is ook bereid om gesprekken te voeren om tot een schikking te komen.ADVERTISEMENT
“Het is moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken”Wan Okasi-voorzitter Aniel Koendjbiharie
Afhankelijkheid
De rechtszaak draait om artikel 27 van het Kiesbesluit dat stelt dat de mens met een beperking op de dag van de stemming behalve met een vertrouwenspersoon met een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem zal uitbrengen. De vertegenwoordiger van het stembureau zal dan het gewenste hokje inkleuren van de persoon met een beperking. “Onze rechten zijn hiermee vertrapt, nota bene door de staat die verschillende verdragen heeft geratificeerd. Zo kan je zien dat de staat de doelgroep niet kent en haar situatie ook niet”, stelde Koendjbiharie eerder.
De rechter heeft vrijdag ook gevraagd aan Kraag waarom het besluit voor wijziging van artikel 27 van het Kiesbesluit niet in afstemming met de doelgroep is geweest. Koendjbiharie vindt het jammer dat de staat hen niet heeft betrokken. Kraag noemde ook de kosten die de staat zou moeten maken, zodat de doelgroep onafhankelijk kan stemmen. Die kosten zijn vooralsnog onduidelijk.
De Wan Okasi-voorzitter wijst erop dat de mens met een beperking heel vaak kwetsbaar en chantabel is. Hij geeft als voorbeeld dat de doelgroep vaak genoeg financieel afhankelijk is van familie. “Indien zo een familielid een bepaalde voorkeur heeft op wie er moet worden gestemd, wordt ook aan de kwetsbare persoon gevraagd om te stemmen op die partij. Het is dus moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken. De persoon met een beperking gaat niet naar huis met de beëdigde persoon, maar met het familielid”, schetst Koendjbiharie een veel voorkomende situatie.
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsd…..
- Chas Mijnals dient klacht in tegen Alice Amafo bij PG..
- Ramdin verwacht goede samenwerking met eerste vrouwelijke a…..
- Orie versus Burleson in titanenstrijd om damkampioenschap..
- Bond bij Security Alliance luidt noodklok over ontslagaanvr…..
- Schoolvervoer per direct stilgelegd vanwege achterstallige …..
- Boekenkast deels afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- Optsu vraagt optreden tegen dragen militaire kleding door n…..
- Carney bot tegen Trump: ‘Canada is niet te koop’…..