De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de kortgedingrechter en hervat per direct haar werkzaamheden. De magistraat oordeelde dat de maandenlange werkonderbreking van de bond onmiddellijk moest worden opgeschort. Hoewel de WFU gehoor geeft aan het vonnis, plaatst voorzitter Hugo Blanker stevige kanttekeningen bij het proces.
ADVERTENTIE
Volgens de vakbondsman is het onrechtvaardig dat de universiteit een rechtszaak aanhangig maakte. terwijl de bond zich nog in bemiddelingsgesprekken bevond. “We hebben de rechtszaak verloren, maar we hadden geen keus. Er is geen rekening gehouden met het feit dat wij geen volledige betaling ontvangen. Terwijl wij aan tafel zaten met de Bemiddelingsraad, koos de universiteit ervoor om via de rechter druk uit te oefenen. Dat voelt als een dolk in de rug,” vindt Blanker.
De uitspraak van de rechter is bovendien gekoppeld aan een dwangsom, wat voor de bond reden was om niet in hoger beroep te gaan. “Als we niet uitvoerden, moesten we een dwangsom betalen. De universiteit heeft ons eerst naar de Bemiddelingsraad gestuurd en dat zagen wij als een stap vooruit, maar ondertussen liep er een rechtszaak. Dit soort dubbelspel is onacceptabel,” stelt hij.
De kern van het geschil draait om loonsverhogingen die al in februari uitbetaald hadden moeten worden. Daarnaast claimt de WFU dat achterstallige betalingen met terugwerkende kracht vanaf oktober alsnog uitbetaald moeten worden. Volgens Blanker heeft de universiteit nu aangegeven dat deze betaling gespreid zal plaatsvinden, iets wat volgens hem nooit is afgesproken. “Dingen worden ons gewoon door de strot geduwd,” zegt hij fel.
Ook hekelt de bond het gebrek aan dialoog met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). “Wij worden genegeerd. Ze praten met anderen, maar niet met ons. Het lijkt erop dat wij als werknemers altijd de klappen krijgen.”
Aan de zijde van het universiteitsbestuur reageerde voorzitter Shanti Venetiaan nuchter op de situatie. “De rechter heeft beslist. Op dit moment zijn er geen middelen. De universiteit beschikt simpelweg niet over de middelen om aan de eisen van de WFU te voldoen,” verklaarde Venetiaan tegenover Suriname suriname.
De onvrede onder de werknemers blijft groot, temeer omdat hun financiële eisen nog altijd niet zijn ingewilligd. Toch zijn de werkzaamheden hervat, onder druk van het vonnis. “We willen gewoon ons recht. Dit is geen manier van omgaan met mensen,” besluit Blanker.
- Del Castilho: “Niet op staatsbesluit wachten om vermogen te…..
- Ophaalprocedure oproepingskaarten..
- Whiskeydief in verzekering gesteld..
- Mitchel Wongsodikromo: Van badmintontopper tot districtscom…..
- Verkiezingstijd in Suriname..
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?..
- Vernieuwd ICT-lokaal moet prestaties op Natin verbeteren..
- RBT houdt nep-agent aan..
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groe…..
- Minister Mac Andrew ontvangt Franse delegatie in aanloop na…..
- Meer aandacht voor Caribische Mary Seacole op Dag van de Ve…..
- Bewoners Matawai protesteren tegen illegale landingsbanen i…..
- Man eigent zich whiskey toe en berooft eigenaar..
- Santokhi geen voorstander van tweede IMF-programma..
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat..
- Finabank haalt in 2024 nettowinst van SRD 249 miljoen..
- ‘ESP stelt in staat energievoorziening betrouwbaar, betaalb…..
- Line-up Curaçao North Sea Jazz Festival compleet met toevoe…..
- Ramautarsing teleurgesteld over afwezigheid economische des…..
- Meer regen vandaag..
- Vrouw verspreidt naaktfoto buurvrouw..