Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een decreet van voormalig president Donald Trump geblokkeerd dat bedoeld was om het geboorterecht te beperken. Het plan wilde voorkomen dat kinderen van migranten zonder verblijfsstatus automatisch Amerikaans staatsburger worden. De rechter in Seattle noemde het decreet “ronduit ongrondwettelijk” en verbood de uitvoering ervan voorlopig.
Het geboorterecht, vastgelegd in de Amerikaanse grondwet, geeft kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren automatisch staatsburgerschap, ongeacht de status van hun ouders. Trump tekende direct na zijn aantreden een decreet om dit recht in te perken. De maatregel, die vanaf 19 februari van kracht had moeten worden, kreeg echter veel kritiek. Mensenrechtenorganisaties en 22 staten spanden meerdere rechtszaken aan om het tegen te houden.
“Verbijsterend en ongrondwettelijk”Tijdens een rechtszaak in Seattle verdedigde een advocaat van het ministerie van Justitie het decreet door te stellen dat niet alle kinderen die in de VS worden geboren onder de jurisdictie van het land vallen. De rechter veegde dit argument van tafel en gaf scherpe kritiek: “Ik kan nauwelijks bevatten hoe iemand dit als grondwettelijk kan verdedigen. Na veertig jaar in dit vak is dit een van de meest duidelijke zaken die ik ooit heb gezien. Ik ben verbijsterd.”
Met de uitspraak kan de regering-Trump het decreet voorlopig niet uitvoeren. De federale rechter benadrukte dat de grondwettelijke bescherming van het geboorterecht duidelijk is. Advocaten van de staten die de zaak hadden aangespannen, noemden de uitspraak een logische uitkomst en verwachten dat andere rechtbanken hetzelfde oordeel zullen vellen.
Langdurig juridisch gevecht verwachtDe aanklacht van de 22 staten, waaronder Washington, Arizona, Illinois en Oregon, is onderdeel van een bredere juridische strijd tegen de maatregel. Volgens de staten en mensenrechtenorganisaties is Trumps poging om het geboorterecht te beperken “extreem en ongegrond”. De regering-Trump gebruikte een herinterpretatie van de grondwettelijke term “onder de jurisdictie van de Verenigde Staten” om te beargumenteren dat migranten zonder verblijfsstatus hier niet onder vallen.
Jaarlijks worden in de VS ongeveer 150.000 kinderen geboren van ouders zonder staatsburgerschap. Critici beschouwen het decreet als een aanval op fundamentele grondrechten. Hoewel de zaak nu tijdelijk is stilgelegd, wordt verwacht dat het juridische gevecht uiteindelijk bij het Hooggerechtshof zal eindigen.
- Vrouwelijke verdachte in verzekering gesteld voor valsheid …..
- Personeelsbond SBB wijst Stichtingsbestuur erop om zich te …..
- Met de hand geschreven brieven uitgedeeld aan kindertehuize…..
- Focus op economische diplomatie: Suriname traint nieuwe gen…..
- Personen gedecoreerd bij 100 jaar Boy Scouts Suriname..
- Gregory Rusland beschikbaar voor presidentschap..
- Suriname verwacht betere banden tussen de VS en Cuba..
- ILO prijst Suriname’s voorbeeldige uitvoering van Derde Dec…..
- BPSBB waarschuwt voor politieke inmenging in conflict bij S…..
- Santokhi: ‘VHP heeft voldoende bestuurservaring’..
- Grote geldbedragen gestolen tijdens inbraak in bedrijf..
- Belfort heeft nog geen keus gemaakt over verdere politieke …..
- Verkeersomleiding Sophia’s Lustweg komende twee weken..
- Uitslagen Voetbalwedstrijden van 21 januari 2025..
- President Santokhi: “Boy Scouts maken het verschil in onze …..
- Colombia Verklaart “Oorlog” Tegen Guerrillastri…..
- Man met 4.2 kg cocaine en 50 coke-bolletjes ingesloten..
- Bronto Somohardjo: ‘ik heb geen puinhoop achtergelaten op B…..
- Negen voor de rechter in verband met vermist duo..
- Minister Mathoera: “Veel gedaan om defensieapparaat te vers…..
- Landvreugd: ‘Het ministerie is een puinhoop’..