Real Sranang bestond op 1 juni 65 jaar. Vanwege het feit dat heel wat oud-leden de afgelopen jaren zijn teruggekeerd naar hun moederland heeft het bestuur besloten om ook in Suriname de festiviteiten voort te zetten. De vereniging vertoeft momenteel met 55 leden – de 50+- en 60+-veteranen, mannen- en vrouwenseniorenteams – in het land.
Tekst en beeld Desney Romeo
Woensdag wordt er om vier uur ’s middags in het Franklin Essed Stadion een receptie gehouden, waarbij verschillende personen zullen worden gehuldigd. Het gaat om onder anderen oud-voetballers en trainers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de voetbalsport. Twee jaar geleden waren onder anderen Edwin Schal, Wensley Bundel, Delano Rigters, Runaldo Entingh, Roy George, Ludwig Simson en Regillio Doest voor het voetlicht geplaatst. Daarna zal er worden gevoetbald. De vrouwen en mannensenioren van Real Sranang nemen het om respectievelijk zes uur en acht uur ’s avonds op tegen Transvaal.
“Enerzijds zou je kunnen stellen dat het een compliment is dat de meeste vrouwen van Ajax uit Real Sranang komen, maar als je wil gaan groeien dan is dit geen goede zaak. Je kan gewoon niet tegen Ajax concurreren”Ondervoorzitter Lilian Panka
Jerrel Linger trekt de kar sedert 2019 bij Real Sranang. Het was zijn eerste keer als bestuurder. “Ik doe het werk met plezier. Aangezien ik nooit de ambitie had om trainer te worden is dit dé manier om mijn bijdrage te leveren aan de vereniging”, geeft hij aan in gesprek met de Ware Tijd.
Toen hij het roer overnam, bestond Real Sranang uit drie veteranen teams, wat in Nederland veel te weinig is om een club te runnen. Er is toen geconcentreerd op de jeugd en seniorenteams. Op dit moment telt de vereniging vijftien jeugdteams, zes seniorenploegen en drie veteranenteams, wat aantoont dat ze behoorlijk is gegroeid.
Linger stelt desgevraagd dat het praktisch moeilijk is om andere takken van sporten te beoefenen. “We zitten op een complex met andere verenigingen, waar er voornamelijk voetbalvelden zijn. We zijn een voetbalvereniging, maar binnenshuis wordt er onder meer ook een potje domino en troefcall gespeeld”, vertelt hij.
Clubliefde
De hoofddoelstelling van Real Sranang is om zo goed en stabiel mogelijk te functioneren en zo hoog mogelijk te eindigen met de teams. De vereniging is tot de derde klasse gekomen van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). “Het afgelopen seizoen zijn wij kampioen geworden van de vierde klasse, wat betekent dat wij weer in de derde klasse zullen spelen. Onze ambitie is om binnen twee tot drie jaar een stabiele eersteklasser te worden.”
Linger erkent dat het moeilijk is om te groeien binnen het voetbal . “Wij kunnen spelers namelijk niet betalen. Daarom hebben we ervoor gekozen te investeren in de jeugd. Je merkt nu ook de vooruitgang bij deze groep. De bedoeling is dat de jeugd doorstroomt naar het eerste elftal.”
De voorzitter beschrijft zijn vereniging als een “hechte familie”. “In het begin werden de kinderen en neefjes erbij betrokken, maar dat is nu uitgegroeid. Nadat wij rekruteerden bij onze eigen kinderen, moeten wij nu talentendagen organiseren voor zes- en zevenjarigen. Het mooie binnen Real Sranang is dat het een multiculturele organisatie is geworden, waar iedereen welkom is.”
Bij de senioren moet Real Sranang het hebben van jongens die bij de vereniging willen spelen. “Als de liefde er niet is om voor Real Sranang te spelen dan gaat het niet lukken, want wij kunnen spelers niet betalen. Daarom zeg ik ook onze doelstelling is eerste klasse, want als je hoger wil voetballen dan moet je ook over de faciliteiten beschikken. Dan moet je ook spelers gaan betalen en dat willen wij absoluut niet anders verlies je daarmee ook het familiaire wat wij koesteren”, legt de voorzitter uit.
In de vereniging betalen de leden contributie. Met dat geld wordt de KNVB betaald en worden andere kosten gedekt, waaronder voor energie. “Gelukkig hebben wij een eigen clubgebouw en hoeven wij geen huur te betalen. Met de contributie en een aantal kleine sponsoren (onder meer Surinaamse toko’s ) betalen wij ook de jeugdtrainers, daar wij de jeugd niet willen overlaten aan de ouders. Voor elk jeugdteam willen wij gekwalificeerde trainers hebben en dat kost wat. Maar we kunnen het nog net bolwerken.” De vereniging ontvangt subsidie van de KNVB in de vorm van de velden die worden gehuurd van de gemeente waar er een speciaal tarief voor geldt.
Ontwikkeling jeugdsectie
Vóór zijn tijd was er volgens Linger geen sprake van een gestructureerde jeugdafdeling. “Vanaf 2022 is dat wel het geval en gaan er twee tot drie spelers naar Betaald Voetbal Organisaties (BVO). En het zijn echt niet de minste. Ajax en Feyenoord zijn er vaak op de zaterdagochtend, daar ze merken dat er talent rondloopt bij Real Sranang. Dat is …
- 20 BAVP’ers getraind in handhaving Tabakswet..
- SEOGS: Hoe ‘local content’ echt van de grond moet komen..
- 1,8 miljoen euro voor groene energie in Suriname via Vlaams…..
- KLM-vlucht vertraagd door technisch probleem..
- PAHO werkt met partners aan nieuw Caribisch gezondheids- en…..
- Meer zon, maar nog steeds onweersbuien..
- Principeovereenkomst tussen regering en RAVAKSUR Plus over …..
- SCVU is Koi Carper de baas..
- Twaalf mensen doodgeschoten tijdens feest in Mexicaanse sta…..
- Willem Bilkerdijk (86) Paramaribo 22-6-2025..
- Paus hekelt verval van internationaal recht..
- Lezing en culturele avond in het kader van 1 juli..
- Politiebond hekelt werkwijze minister Amoksi bij bevorderin…..
- Storing bij Diakonessenhuis: operaties en bevallingen stilg…..
- Topclubs strijden om het landskampioenschap..
- Structureel probleem met ‘Cashpnt’ pinautomaten; banken lev…..
- Koning Willem-Alexander: ‘Nederland net begonnen met aanpak…..
- Wan Okasi-voorzitter haalt uit naar kiezers en politici: “D…..
- Brunswijk houdt opties open ondanks akkoord..
- Bboy Dietje met Nederlands ISH Dance Collective in Australi…..
- Principeakkoord tussen regering en Ravaksur Plus..