Ravenberg: “Ik werk niet om de politiek te dienen”

Ruben Ravenberg, directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), stelt dat hij is aangetrokken om een specifieke taak uit te voeren en zich niet zal lenen voor activiteiten die buiten de wet vallen. Hij benadrukt dat hij de organisatie leidt, niet om politieke belangen te dienen, maar om zich strikt aan de wettelijke regels te houden. Sinds zijn aantreden voert Ravenberg een strak beleid, waarbij hij vasthoudt aan de wet.
Degenen die zich niet aan de regels hielden, hebben de gevolgen ondervonden. Sinds zijn aanstelling zijn zes personen ontslagen vanwege misstanden. Ravenberg is duidelijk in zijn aanpak: wie verwacht dat hij illegale handelingen zal goedkeuren, kan op zoek naar een andere directeur. Aan dergelijke praktijken doet hij niet mee. Dit verklaarde hij in het programma To The Point op Apintie TV.
Via de politiek heeft hij zijn hoge functie gekregen, maar Ruben Ravenberg benadrukt dat hij in de eerste plaats een wetenschapper en technocraat is, en op basis daarvan de SBB leidt. Hij onthulde dat er vanuit politieke hoek geprobeerd is hem onder druk te zetten om bepaalde mensen aan te nemen, iets wat hij heeft geweigerd. Volgens Ravenberg moeten nieuwe medewerkers aan specifieke scholing en kwalificaties voldoen.
Ravenberg is sinds januari dit jaar directeur van de SBB, nadat hij Stanley Betterson heeft opgevolgd. Hij gaf aan dat de organisatie met diverse uitdagingen kampt bij het uitvoeren van haar activiteiten. Een van de problemen is het gebrek aan transportmiddelen. De SBB streeft ernaar om in alle delen van het land aanwezig te zijn, waarbij in sommige gebieden een All Terrain Vehicle (ATV) noodzakelijk is. Ook zijn boten essentieel om inspecties op het water uit te kunnen voeren.
De SBB zal niet terugdeinzen bij het handhaven van de wet. Ravenberg liet weten dat een Chinese concessiehouder, die aanzienlijke schade heeft aangericht tijdens houtkap, op sancties kan rekenen. De SBB heeft al het hout in beslag genomen en overweegt verdere maatregelen.
Ravenberg is van mening dat de SBB zou moeten worden omgevormd van een stichting naar een autoriteit, wat de organisatie meer slagkracht zou geven. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de SBB al vijf jaar na de oprichting een autoriteit zou worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. De huidige regering heeft echter in haar beleidsplan opgenomen om deze transformatie alsnog door te voeren.