Ramsaran: Houd rekening met witte stok-gebruikers

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Sozavo) heeft op de Dag van de Witte Stok, extra aandacht gevraagd voor de mens met een visuele beperking in het verkeer. Door het steeds drukker wordend verkeer, is deze groep volgens de bewindsman extra kwetsbaar. In Suriname zijn ruim 15.000 mensen slechtziend of blind. Een witte stok is een hulpmiddel waarmee slechtzienden of blinden kunnen deelnemen  aan het verkeer.15 oktober, de dag van de Witte Stok, 50 jaar geleden ingesteld. De Dag van de Witte Stok is in 1964 in het leven geroepen in de Verenigde Staten. Een jongen werd aangereden ondanks zijn witte stok en kwam om het leven. Zijn opa en oma startten ‘White Cane Day’. Sinds 1970 wordt de dag wereldwijd gevierd op 15 oktober.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 20101 wereldwijd 285 miljoen mensen met een visuele beperking, waarvan 39 miljoen blinden. Minister Ramsaran zegt dat deze groep recht heeft op deelname aan het verkeer, recht op ontspanning, een werkplek en andere activiteiten om de kwaliteit van haar leven te verbeteren.
In Suriname krijgen de mensen met een visuele beperking een uitkering van de regering. “Wij hebben opvancentra waar de mensen worden begeleid om zelfstandig te worden,” vertelt de Sozavo-minister via de Communicatie Dienst Suriname. Volgens hem draagt de samenleving ook een steentje bij aan de verhoging van de kwaliteit van het leven van personen met een visuele beperking door rekening te houden met gebruikers van de Witte Stok. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com