Ramdin: ”Surinamers’ in Tweede Kamer kunnen landenrelatie helpen versterken’

01/04/2021 08:04 – Merredith Bruce

Sylvana Simons (BIJ1), de eerste zwarte fractieleider in de Nederlandse Tweede Kamer. : Twitter  
PARAMARIBO – De drie Nederlanders van Surinaamse afkomst die zijn gekozen in de Tweede Kamer kunnen een bijdrage leveren aan het versterken van de relatie tussen Suriname en het voormalige moederland. Die hoop spreekt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking uit in gesprek met de Ware Tijd.
Het Nederlandse parlement in nieuwe samenstelling, na de verkiezingen van 14 maart, is gisteren geïnstalleerd. Raoul Boucke, Don Ceder en Sylvana Simons zijn van Surinaamse afkomst. De beëdiging van Simons trok de meeste aandacht. Zij is de eerste zwarte fractieleider in de Tweede Kamer. Simons is de enige gekozene van haar partij BIJ1.
Hoewel de verkiezingen een zaak zijn van Nederland, is het volgens Ramdin “altijd een mooi moment” als Surinamers in een democratisch proces worden gekozen om hun gemeenschap te vertegenwoordigen. “Het hoeft niet per se de Surinaamse gemeenschap te zijn, maar omdat er een relatie is met beide landen, neem ik aan dat ze meer aandacht zullen hebben voor bepaalde vraagstukken.” Dat drie personen van Surinaamse kom af zijn gekozen geeft hem ook de mogelijkheid om ze te blijven informeren over Surinames positie en daar waar mogelijk hun ondersteuning te vragen.
Over het eerder geplande werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland, zegt Ramdin dat premier Mark Rutte in een recent gesprek met het staatshoofd heeft gezegd dat de uitnodiging nog overeind staat. De intussen demissionaire premier had Santokhi begin dit jaar uitgenodigd voor een bezoek half februari. Echter, dat werd vanwege de door de Noordzee verscherpte coronamaatregelen uitgesteld tot na de Nederlandse verkiezingen. Er is nog geen definitieve datum, maar zelf verwacht Ramdin dat dit in de komende maanden zal zijn.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname