Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en International Business (BIBIS) dient per 25 mei zijn ontslag in bij de president. Afgelopen maart werd hij bij acclamatie gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Formeel is hij per 26 mei secretaris-generaal en doet hij dan ook de overdracht aan een tijdelijke waarnemer van het ministerie, om vervolgens op 27 mei te vertrekken naar Washington. Dat vertelde hij in het . programma Suriname Kiest.
Door Iwan Brave en Claudiõ Draibas | Gesprek onderaan het artikel
Ramdin zal ook niet meer terugkeren in een eventueel tweede kabinet als minister. Hij vindt dat anderen de kans moeten krijgen en kader gekweekt moet worden om te groeien in die functie omdat er een gap in capaciteit is opgebouwd.
De drie politieke partijen die onlangs een rechtszaak verloren inzake de kandidaatstelling, zijn voornemens om naar de OAS te stappen. Eén heeft reeds een brief geschreven, aangezien de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. Ramdin zal als secretaris-generaal hiermee te maken krijgen. Hij zegt dat als de rechter eenmaal een uitspraak heeft gedaan in het algemeen belang, ook de OAS zich hierachter schaart en kan zij niet veel meer betekenen voor de partijen. Maar hij laat dit oordeel over aan de secretaris–generaal die op dit moment de leiding heeft. De onpartijdigheid van de OAS moet ten allen tijde bewaard worden.
Ramdin ontvangt wel nog de waarnemerscommissie van de OAS, die de verkiezingen zal aanschouwen. De comissie arriveert op 20 mei in Suriname. Het gaat om een professioneel team dat bekend is met het reilen en zeilen binnen het verkiezingsgebeuren. Er wordt veel teruggekoppeld met de secretaris-generaal; aangezien Ramdin in de transitiefase zit, zal hij ook op de hoogte worden gehouden. De missie heeft zowel voor als na de verkiezingen een taak. Mochten dingen niet correct zijn, wordt dit gelijk doorgegeven aan het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau.
Issues tijdens verkiezingen zullen er altijd zijn, maar over het algemeen is er international een goede indruk over de verkiezingen in Suriname, stelt Ramdin. “Belangrijk is dat je voorbereid bent om problemen adequaat op te lossen zodat het electoraat niet benadeeld wordt”. Volgens hem gaat het in Suriname ‘kameraadschappelijk’ toe, een beetje te vergelijken met carnaval.
- Tien open plekken op stembiljet DNA; drukwerk kan beginnen..
- Yelyco rekent snel af met Franse volleybalclubs..
- Social workers brengen hoop en kracht naar jongeren in Coro…..
- Gezin dakloos na woningbrand aan Koffielaan..
- Suriname en OAS ondertekenen akkoord voor verkiezingswaarne…..
- Rusland: ‘ga naar Nederland als je nog steeds tegen de onaf…..
- ECD stuit op vervallen producten in Wanica..
- Vrijspraak voor verdachte in drugssmokkelzaak..
- CBvS treft maatregelen tegen Pensioenfonds..
- Inspirerende Hagenaars: Acht jongeren geëerd met jeugdlintj…..
- Orde van Advocaten wil met toetsing van verkiezingsprogramm…..
- Lagere olieprijzen dreigen overheidsinkomsten Guyana te dru…..
- Guyana: Tragische dood 11-jarig meisje leidt tot brandstich…..
- CBvS fluit pensioenfonds Alcoa terug..
- Medisch Tuchtcollege krijgt nieuw bestuur: klachtenafhandel…..
- Xiomara Cadogan: “NDP verdeeld en achterop, VHP klaar voor …..
- Advocaat Nazir: SOVA moet zich politiek neutraal opstellen..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting blijft voortduren, personee…..
- Kist van paus verzegeld, 250.000 mensen hebben afscheid gen…..
- Ravaksur+ wil spoedige onderhandelingen met regering..
- Voorzitter basketbalassociatie: Geldgebrek in sport niet al…..