Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en International Business (BIBIS) dient per 25 mei zijn ontslag in bij de president. Afgelopen maart werd hij bij acclamatie gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Formeel is hij per 26 mei secretaris-generaal en doet hij dan ook de overdracht aan een tijdelijke waarnemer van het ministerie, om vervolgens op 27 mei te vertrekken naar Washington. Dat vertelde hij in het . programma Suriname Kiest.
Door Iwan Brave en Claudiõ Draibas | Gesprek onderaan het artikel
Ramdin zal ook niet meer terugkeren in een eventueel tweede kabinet als minister. Hij vindt dat anderen de kans moeten krijgen en kader gekweekt moet worden om te groeien in die functie omdat er een gap in capaciteit is opgebouwd.
De drie politieke partijen die onlangs een rechtszaak verloren inzake de kandidaatstelling, zijn voornemens om naar de OAS te stappen. Eén heeft reeds een brief geschreven, aangezien de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. Ramdin zal als secretaris-generaal hiermee te maken krijgen. Hij zegt dat als de rechter eenmaal een uitspraak heeft gedaan in het algemeen belang, ook de OAS zich hierachter schaart en kan zij niet veel meer betekenen voor de partijen. Maar hij laat dit oordeel over aan de secretaris–generaal die op dit moment de leiding heeft. De onpartijdigheid van de OAS moet ten allen tijde bewaard worden.
Ramdin ontvangt wel nog de waarnemerscommissie van de OAS, die de verkiezingen zal aanschouwen. De comissie arriveert op 20 mei in Suriname. Het gaat om een professioneel team dat bekend is met het reilen en zeilen binnen het verkiezingsgebeuren. Er wordt veel teruggekoppeld met de secretaris-generaal; aangezien Ramdin in de transitiefase zit, zal hij ook op de hoogte worden gehouden. De missie heeft zowel voor als na de verkiezingen een taak. Mochten dingen niet correct zijn, wordt dit gelijk doorgegeven aan het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau.
Issues tijdens verkiezingen zullen er altijd zijn, maar over het algemeen is er international een goede indruk over de verkiezingen in Suriname, stelt Ramdin. “Belangrijk is dat je voorbereid bent om problemen adequaat op te lossen zodat het electoraat niet benadeeld wordt”. Volgens hem gaat het in Suriname ‘kameraadschappelijk’ toe, een beetje te vergelijken met carnaval.
- Goudzoekers overvallen in goudput van Nassau..
- Hans Breeveld: problemen rond de verkiezingen is geen nieuw…..
- Surinaamse damwereld neemt afscheid van damtopper Ronald Ro…..
- Ga met elkaar in debat voor een sterker Suriname..
- Diaspora debat..
- Interieurverzorgster veroordeeld voor diefstal sieraden en …..
- Onbegrip groot bij advocaat Nibte over verdwenen kiezerslij…..
- Begrafenis paus Franciscus trekt duizenden mensen..
- Leden Medisch Tuchtcollege en advocaat-generaal Hof van Jus…..
- Rusland: “Pak je biezen en vertrek naar Nederland als je te…..
- Gezin verliest alles bij hevige woningbrand..
- Wet Ruimtelijke Ordening voor duurzame inrichting Suriname..
- OAS-waarnemers tijdens verkiezingen gegarandeerd..
- Sylva Koemar: “Leescultuur leeft, maar boeken worden duurde…..
- Intergenerationeel Trauma en PTSS onder Surinaamse Nederlan…..
- Benoeming advocaat-generaal Mahadew belangrijke stap in ver…..
- Fernald: “Samenleving mag niet afhankelijk zijn van pakkett…..
- Narcotica Brigade verbrandt drugs..
- Bewolkte zaterdag met kans op een bui..
- VLS: “Een platform en eerlijke kans voor elke vrouw”..
- Gezagsdragers krijgen instructies van KPS-commissie Veiligh…..