De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft in een recent interview zijn optimisme uitgesproken over de voortgang van de economische herstructurering van Suriname, onder begeleiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar ondanks de positieve resultaten, benadrukte Ramdin dat de betrokkenheid van het IMF noodzakelijk blijft, ook na de ge-plande afronding van het IMF-programma in maart volgend jaar.
Herstructurering economie
Minister Ramdin stelde dat Suriname aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de afgelopen jaren. “We hebben veel bereikt in termen van het herstructureren van de economie en het leggen van een goede economische basis”, aldus Ramdin. De minister wees erop dat beleid, gericht op het creëren van een doelgerichte economie, in plaats van een gesubsidieerde economie, noodzakelijk is voor de lange termijn stabiliteit van Suriname. Hoewel veel van de benchmarks van het IMF met succes zijn behaald, waaronder de verlaging van de schuldpositie, is er volgens Ramdin, nog ruimte voor verbetering.
IMF-programma
Het IMF-programma loopt officieel af in maart 2025, maar Ramdin is van mening dat Suriname waarschijnlijk een nieuwe vorm van betrokkenheid met het IMF zal behouden, zelfs als de Extended Fund Facility (EFF) niet wordt verlengd. “Er zijn andere instrumenten binnen het IMF, zoals het ‘recipient’s mechanism’, dat een meer begeleidende en controlerende rol kan spelen”, aldus Ramdin. Deze instrumenten zouden Suriname helpen bij het behouden van discipline en bij het waarborgen van financiële stabiliteit, vooral nu het land zich voorbereidt op belangrijke buitenlandse investeringen.
Garantie voor investeerders
Volgens de minister is een voortzetting van de samenwerking met het IMF ook belangrijk voor de internationale geloofwaardigheid van Suirname. ‘’Het biedt een stukje zekerheid voor andere financiële instellingen, zoals de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Deze betrokkenheid geeft de internationale financiële wereld vertrouwen, vooral in een fase waarin we aanzienlijke investeringen doen.”
Sociale kosten van de herstructurering
Ramdin erkende dat herstructureringen altijd gepaard gaan met sociale kosten. Hij vergeleek het proces met het ondergaan van een operatie: “Het doet pijn, het kost geld, maar uiteindelijk word je beter.” De minister gaf aan dat, hoewel er verbetering is in de sociale programma’s, er nog werk te doen is. ‘’Er moeten verdere verbeteringen komen, vooral in de beschikbaarheid van middelen voor sociaal beleid.’’ Ramdin stelde voor om het proces verder te commercialiseren, zodat het effectiever wordt ingezet voor de samenleving.
Suriname staat volgens de minister voor een kritieke fase in zijn economische herstructurering. De positieve vooruitgang mag niet worden onderschat, maar de noodzaak voor voortgezette IMF-betrokkenheid blijft bestaan om de stabiliteit te waarborgen en het land te begeleiden naar een sterker, minder afhankelijk economisch systeem. Hoewel de sociale prijs van herstructurering onvermijdelijk is, blijft Ramdin hoopvol dat de inspanningen van de afgelopen jaren, uiteindelijk leiden tot een welvarender en duurzamer Suriname.
-door Gladys Findlay-
The post Ramdin: ‘Betrokkenheid IMF blijft nodig’ ..
- Raghoebarsing blij met krimp van ambtenarenapparaat..
- Onderwijsminister waarschuwt leerkrachten en schoolleiders..
- KPS verbrandt te Kraka hoeveelheid drugs, waaronder zo’n 10…..
- Tragische crash in Brazilië eist 38 levens**..
- Raghoebarsing legt opbouw government take brandstof uit..
- De Oranjetuin: een historisch monument in verval..
- Lichtjes Enchanted Christmas Forest ontstoken op Onafhankel…..
- Video: Pick-up over de kop aan de Van ‘t Hogerhuysstraat..
- Fraudeonderzoek Somohardjo laat op zich wachten..
- De kwestie ex-minister Bronto Somohardjo!..
- Drugsverbranding door Narcotica Brigade te Kraka..
- Het verdriet van Nickerie (3/slot): ‘Droomprojecten’ gaan i…..
- Politie houdt beruchte meervoudige roofverdachte aan..
- Een hekel aan herstel?..
- Acht majoors ronden hoogste militaire opleiding af..
- Marlene’s balletschool wervelt met kerstshow..
- Lieve president Santokhi..
- Weer sancties VS tegen Surinaams bedrijf dat Iraanse olie v…..
- Dc Bhola ligt niet wakker van kritiek uit Den Haag..
- SLM zet vandaag twee vliegtuigen in vanuit Schiphol..
- Informatie is geen gunst..