Hoewel de overheid, en in het bijzonder de Centrale Bank van Suriname (CBvS), niets van zich laat horen over de steeds stijgende koersen van de US-dollar en euro, wordt er gedacht dat er in de sfeer van de Open Markt Operaties (OMO) iets moet gebeuren om deze koersen te verlagen. Er wordt voorgesteld de rente op te schroeven naar rond de 40 procent, zodat de druk op de beschikbare deviezen vermindert.
Econoom Winston Ramautarsing stelt dat dit momenteel de enige manier is om de koers niet verder te laten stijgen. De rentes zijn laag en onaantrekkelijk voor beleggers. Toen de OMO-rentes nog rond de 90 procent waren, wisselden mensen hun dollars in voor SRD. Nu, met de lage rente, gebeurt precies het tegenovergestelde: mensen zoeken nu naar dollars. In een gesprek met SUN WebTV zegt de econoom dat er momenteel 15 procent rente wordt uitgekeerd.
De OMO’s zijn bedoeld om het liquiditeitsniveau binnen het bankwezen te beïnvloeden en signalen te geven over de richting van het uit te voeren monetaire beleid. Gegeven de target voor de basisgeldhoeveelheid, wordt berekend hoeveel liquiditeiten (geld) in de economie aanwezig dienen te zijn om een bepaald inflatiedoel te bereiken. Door inzet van haar monetaire instrumenten tracht de CBvS de omvang van liquiditeiten naar de berekende hoogte te brengen. De instrumenten die de bank inzet voor haar monetair beleid zijn termijndeposito’s (TD’s) en Centrale Bank Certificaten (CBC).
Ramautarsing zegt dat ofschoon anders wordt beweerd, Suriname nog lang niet uit de crisis is. De fundamentele bezuinigingen binnen het overheidsapparaat vindenn nog steeds niet plaats. Ook het verhogen van de productie moet dringend geschieden zodat de economie rust en stabiliteit kent. De econoom zegt zelf niet te weten wat er met de koers gaat gebeuren. De Centrale Bank zegt niets, terwijl volgens hem burgers en bedrijven willen weten welke richting het opgaat met de Surinaamse economie.
- NDP: Met Divali reflecteren op de toekomst..
- Bouva wil uitleg over bereidsverklaringen GBB..
- Tweede poging verzoening stadscreool en marron..
- Boeren volledig uitbetaald..
- Uniek project in Suriname verbindt Nederlandse en Surinaams…..
- Zonnig met wat bewolking..
- Politiebericht over moord en zelfmoord te Koewarasan..
- Onduidelijkheid over tienjarige basisschool wegwerken..
- Jogi: Bouva wilde aan ‘damage control’ doen met grondvraags…..
- WHO: hoogste aantal mensen met tuberculose ooit..
- Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met …..
- Suriname treft voorbereidingen op olie-inkomsten en hervorm…..
- VHP: Wees een licht voor een ander..
- Steeds vaker neerslag..
- Bridge closure and traffic issues lead to policy review..
- Israël lijdt aanzienlijk en heeft meer soldaten nodig...
- Meer dan 3.000 Israëliërs ondertekenden een petitie waarin …..
- Column: Ongewenste situatie Zwembond..
- OKB is op schema; geldzorgen voor uitvoeren taken..
- Persverklaring coalitie-partijen in De Nationale Assemblée..
- Vraagtekens rond tekenbonus TotalEnergies..