Ramadhin: ‘Verwachtingen komende week somber’

02/01/2021 18:00 – Van onze redactie

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid riep nogmaals op tot gedragsverandering binnen de samenleving in de strijd tegen Covid-19. : Volksgezondheid  
PARAMARIBO – “De verwachtingen voor de komende week zijn somber”, waarschuwde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zaterdagmiddag tijdens de Covid-19-persconferentie. “We merken dat er nog steeds weinig mensen met klachten gaan testen en dat vormt een gevaar. Als je klachten hebt en niet gaat testen, ben je nog steeds besmettelijk.”
De beweging van de persoon die klachten heeft en positief is, maar niet gaat testen, is bepalend voor de ‘r’. De bewindsman drukte burgers daarom op het hart om zich bij klachten die passen bij Covid-19 gelijk in overleg met hun huisarts of het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) te laten testen. “We hebben genoeg testmateriaal en er zijn genoeg mogelijkheden en plekken om te testen”, verzekerde hij. De bewindsman zei dat de focus zal worden gelegd op proactief testen.
Een andere reden voor de somberheid is dat de effecten van de feestdagen nog niet te zien zijn, maar volgens Ramadhin is er tijdens Kerst en oud op nieuw ondanks de vele adviezen gewoon gefeest en waren er momenten van samenscholing. “We verwachten komende week een inhaalslag te zien van personen die nog ziek kunnen of zullen worden”, maakte hij duidelijk.
Zijn collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking wees erop dat “hoe beter en meer u zich houdt aan voorschriften, hoe makkelijker de beheersbaarheid van de Covid-19-situatie”. “Maar hoe minder u zich houdt aan de voorschriften, hoe strakker en minder plezierig regels gaan worden. Individuen zullen beboet worden en niet voor een klein bedrag. U gaat in één keer afleren om geen mondkap van SRD 5 op te doen, want u gaat SRD 5.000 bij wijze van spreken moeten betalen”, waarschuwde Ramdin.
Hoewel er qua gemiddeld aantal positieve testen sprake is van “een zekere mate van stabiliteit” heeft Ramadhin zaterdag onderstreept dat Suriname nog midden in de tweede golf zit. “We zien nog geen daling en onze isolatiefaciliteiten en human resource capaciteiten staan behoorlijk onder druk mede door de heel hoge besmettingsgraad.” Hij gaf mee dat er rond de 58 nieuwe gevallen zijn en dat het reproductiegetal, de zogenoemde ‘r’ nu dichtbij 1 is. “Dat geeft een zekere mate van geruststelling, maar de ‘r’ kan gaan fluctueren omdat gebleken is deze keer dat de stijging van infecties en de besmettingsgraad heel hoog zijn.” Het percentage positief getesten, de zogenoemde ‘positivity rate’ schommelt tussen de 20 en 25 procent. Pas onder de 5 procent praat de Wereldgezondheidsorganisatie van een “stabiele controle”.
Ramadhin zei dat er “momenteel negen personen op de Intensive Care Unit (ICU) liggen” (op de Covid-19-website staat er zeven) en dat de landelijke capaciteit IC-bedden veertig is. In eerste instantie gaf hij aan dat er 96 mensen liggen op de verpleegafdelingen van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Later corrigeerde hij dat en stelde dat er in alle ziekenhuizen in Suriname Covid-19-patiënten liggen. “En het loopt enorm storm qua opnames”, voegde hij nog toe.
In de eerste week van januari wordt de capaciteit van verpleegafdelingen vergroot van 103 naar 168. Op de Covid-19-website staat dat er 169 positieven in isolatie zijn. Ramadhin gaf aan dat 54 procent van de isolatieplekken is bezet. Ook op dit vlak wordt er deze week gewerkt aan uitbreiding. Hij zei dat er bij Residence Inn een isolatieruimte vrij komt met een capaciteit van tussen de 130 en 150 plekken.
Volgens de bewindsman hebben clinici hun bezorgdheid geuit. “Er moet nu echt worden gewerkt aan een stukje gedragsverandering. We zeggen het niet zomaar. We willen niet gaan naar het punt waar we nu al de reguliere zorg moeten afschalen, want dat zal betekenen dat afdelingen in ziekenhuizen moeten sluiten en dat operaties zullen worden uitgesteld, niet zonder risico’s. Als het gedrag en de situatie niet veranderen en er geen verbetering in zicht is, zullen we op een punt komen dat we moeten accepteren dat we vanwege Covid-19 niet anders kunnen dan de reguliere zorg afschalen. Dat gaat een enorme domper zijn.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname