Ramadhin: Suriname heeft te maken met tweede golf COVID-19-virus

In tegenstelling tot de eerste golf verspreidt het coronavirus zich vrij snel tijdens de tweede golf. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zojuist op een spoedpersconferentie van de regering. De cijfers zijn zeer zorgwekkend. Dit noopt naar verdere en diepgaandere analyse van de situatie, zegt de minister.
Er is besloten om de maatregelen verder aan te scherpen. De verscherping van de coronamaatregelen is volgens Ramadhin noodzakelijk vanwege de schrikbarende stijging van het aantal COVID-gevallen op dagbasis. Gisteren waren er 87 nieuwe gevallen geregistreerd en dit brengt de nodige bezorgdheid met zich mee.
Uit de voorlopige analyse is te concluderen dat deze golf veel sneller is waarbij de besmetting van de mensen sneller plaatsvindt. Bij de vorige golf die in juni zich voordeed was de piekperiode in augustus.
De mensen raken sneller besmet met het virus, legt de minister uit. In tegenstelling tot de vorige golf raken gezinnen snel besmet. Ook is te zien dat de besmetting bij kinderen plaatsvindt wat bij de eerste golf niet het geval was.

Radjesh Orie. Beeld: GOV TV

Er is een grote groep personen die niet kan aangeven waar ze de besmetting heeft opgelopen, legt epidemioloog Radjesh Orie uit. Dit is voornamelijk het geval bij mannen. “Als een persoon in een huishouden besmet is, dan raakt iedereen in het huishouden besmet”, zegt hij. Het reproductiegetal R ligt nu bij drie wat betekent dat een persoon drie personen kan besmetten.
Het reproductiegetal ‘R’ meet hoe snel de toename of afname van het aantal besmette mensen gaat. Het getal staat voor het gemiddeld aantal mensen dat iemand met COVID-19 besmet. R is dus een belangrijk getal om te zien hoe snel het virus zich in Suriname verspreid. En hoe intensief maatregelen moeten zijn om verdere verspreiding te stoppen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald