Ramadhin: Lockdown van 21:00-05:00 uur

14/12/2020 17:00 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Vanaf dinsdag geldt er een avondklok van negen uur ’s avonds tot vijf uur ’s morgens. In voorgaande weken ging de lockdown om elf uur ’s avonds in. Het terugbrengen van de tijd is één van de spoedmaatregelen die de regering maandag heeft genomen nadat er de afgelopen dagen een stijging is van coronabesmettingen. “Dit is het moment om erger te voorkomen”, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maandagmiddag tijdens zijn televisietoespraak. Om half acht belegt de regering een persconferentie over de Covid-19-situatie.
De bewindsman heeft de stijging van Covid-19-gevallen de afgelopen dagen voornamelijk toegeschreven aan Brazilianen. “De bron van de stijging is terug te traceren naar een aantal clusters: Brazilianen uit Frans-Guyana, Brazilianen uit de goudvelden en besmettingen die plaatsvinden tijdens evenementen”, aldus Ramadhin.
Hij gaf aan dat het “uitdagend” is gebleken om sociale bijeenkomsten te beperken. “Privéfeesten, kerstdiners maar ook bars, cafés en restaurants zorgen voor situaties waarin de Covid-maatregelen niet gehandhaafd worden. De relatief snelle groei die mede hierdoor is ontstaan, kan catastrofaal zijn”, waarschuwde de minister.
De bezorgdheid van de regering heeft ook te maken met het huidige straatbeeld. “Er zijn consequent steeds meer feesten. Er zijn steeds meer plekken die de regels overschrijden. Wij weten dat mensen in een feeststemming zijn. Ik wil echter benadrukken dat wij landgenoten zullen verliezen als dit gedrag verder gaat. Er zullen meer mensen in ziekenhuizen belanden en overlijden.” Relevante actoren zullen zich volgens hem daarom de komende dagen toeleggen op strengere controle op de naleving van protocollen bij openbare activiteiten.
Een andere spoedmaatregel die de regering vanaf dinsdag invoert, is het aanpassen van het samenscholingsverbod. Dat was lange tijd op dertig, maar nu geldt het voor groepen groter dan twintig personen. Daarnaast, zei Ramadhin, zal de controle van de grens van Frans-Guyana worden geïntensiveerd. “Aan de hand van de ontwikkelingen in Nederland houden we rekening met aanpassingen in het huidige luchtverkeersbeleid. Hiervoor worden er van de week intensieve gesprekken gevoerd met actoren binnen de luchtvaartsector.” Voor Nederland geldt vanaf dinsdag een total lockdown voor vijf weken.
Ramadhin benadrukte dat de regering “geen vergunningen” zal uitgeven voor feesten en outdoor events de rest van deze maand. Door de pagara estafette is er een streep gezet en de verkoop van vuurwerk zal streng worden gecontroleerd. “Wij begrijpen dat u het anders gewend bent, vooral in deze periode, maar doen toch een beroep op u te kiezen voor veiligheid, de gezondheid van onze medemensen en het in leven houden van Surinamers.”
Volgens de bewindsman zal de regering haar al geplande activiteiten “zoveel mogelijk verschuiven, cancelen en waar nodig herinrichten”. “We leveren allemaal in”, onderstreepte hij. De regering en relevante actoren voeren de komende dagen besprekingen. Ramadhin sluit niet uit dat, afhankelijk van de situatie, verdere maatregelen worden getroffen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname