door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Het Staatsziekenfonds (SZF) is uitgaande van zijn doelstelling geen verzekeringsmaatschappij en voldoet niet aan de eisen van toezicht en controle van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor die status. Het SZF heeft wel toestemming nodig van de moederbank als het gaat om het verlenen van diensten. “Door de geaardheid van het fonds zal wel een apart controlemechanisme moeten worden opgezet voor het SZF”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) bij de behandeling van de wet Toezicht verzekeringswezen.
De bewindsman stelde dat op de eerste plaats de overheid in staat voor de tekorten van het fonds. Behalve aan landsdienaren en gepensioneerden biedt het SZF aan particulieren – de zogenoemde vrijwillig verzekerden – ziekteregelingen aan. Ook is bij het fonds de basiszorgverzekering (Bazo) ondergebracht. Het SZF ontvangt premie van derden uit medische verzekeringen en ook voor de basiszorgverzekering en voert dus wel activiteiten uit van een verzekeringsmaatschappij.
“Door de geaardheid van het fonds zal wel een apart controlemechanisme moeten worden opgezet voor het SZF”Minister Stanley Raghoebarsing
Afwijkende diensten
Echter, in de wet ‘Nationale Basiszorg’ van september 2014, is gedefinieerd dat overeenkomsten van verzekeringen slechts met zorgverzekeraars kunnen worden afgesloten. De Zorgraad heeft in een brief aan de CBvS op 11 oktober 2016 aangegeven dat alleen verzekeringsmaatschappijen die voldoen aan de door de moederbank vastgestelde wettelijke vereisten als zorgverzekeraars zijn erkend en als zodanig zijn toegelaten.
Het SZF voldoet niet aan de vereisten en is dan ook niet toegelaten als zorgverzekeraar. Zijn diensten wijken af van de doelstellingen, zoals die zijn verwoord in artikel drie van het decreet van 19 november 1980. Overigens, Raghoebarsing wees erop dat de definitie van een verzekeringsmaatschappij in de wet duidelijk is.
Voor de volledigheid benadrukte de minister dat pensioenfondsen ook niet kunnen worden gerekend tot verzekeringsmaatschappijen. Hetzelfde geldt voor uitvaartbedrijven die een uitvaartverzekering aanbieden.
VHP-parlementariër Mohammad Mohab-Ali vroeg de bewindsman hoe het in de praktijk moet werken, omdat verzekeringsmaatschappijen geen verzekeringen zullen dekken tegen achterhaalde tarieven van het SZF van sinds 2014. Raghoebarsing heeft beloofd in een volgende spreekbeurt daarop te zullen terugkomen.
Olie en gas
In ieder geval biedt de nieuwe wet de mogelijkheid aan buitenlandse verzekeringsmaatschappijen om ook ziektekostenregelingen te treffen. Daarmee kan “een gezonde concurrentie ontstaan in het betaalbaar houden van ziektekostenregelingen”, zei de minister. Hierover is ook al van gedachten gewisseld met de Surinaamse verzekeringsmaatschappijen.
Hij legde naar aanleiding van vragen ook uit dat reisverzekering valt onder het product van een schadeverzekering en uitvaartverzekeringen vallen in de nieuwe wet onder levensverzekeringen. Momenteel zijn er twee uitvaartverzekeringen die onder toezicht van de CBvS vallen. Daarnaast zijn er ondernemers die zorg dragen voor uitvaarten. “Zij zijn geen verzekeringsmaatschappijen”, onderstreepte de bewindsman.
In de aangepaste wetgeving zijn verzekeringsmaatschappijen vrij om producten ten aanzien van olie en gas te ontwikkelen. Echter, zijn zij wel onderhevig aan toestemming en goedkeuring van de CBvS. Ook hierop zal Raghoebarsing in een later stadium nader ingaan. De bedoeling is wel dat zowel verzekeringsmaatschappijen als verzekerden beschermd worden tegen onethische en oneerlijke handelingen van maatschappijen.
Klimaatverandering
Verzekeringsmaatschappijen zijn vrij om verzekeringen aan te bieden die schade, ontstaan door klimaatverandering, dekken. “Deze risico’s maken het vanwege de hoge onvoorspelbaarheid moeilijker een premie vast te stellen, die betaalbaar is voor de klant en anderzijds voldoende om de potentiële schade te dekken. Verzekeraars zullen specifieke expertise op dit gebied moeten inhuren”, zei de bewindsman.
De aangepaste wet gaat verder over tal van structuren, waarborgen en strafbepalingen. Ook is opgenomen dat verzekeringsmaatschappijen bij hun vergunningaanvraag een financieringsplan zullen moeten indienen.
De DNA-vergadering verliep vlot waarbij er geen sprake was van politieke steekspelletjes. Echter, ze moest worden verdaagd bij het punt voor het verkrijgen van toestemming voor mondelinge akte (wijzigingen in het concept) omdat er niet voldoende parlementariërs aanwezig waren in de zaal.
- Boos..
- Bouw hoofdbureau van politie start 3 februari..
- Drie verdachten lopen kort na reeks gepleegde strafbare fei…..
- Groot deel SRD 4 miljard naar niet overdraagbare ziekten..
- Drinkwater geen prioriteit..
- Wet biedt Aviankoi ruimte voor dubbele functie..
- Chelle Lis Vrouw van het Jaar..
- Inschrijving SuriPop Christmas 2025 geopend..
- Pravasi Bharatiya Divas: Erkenning van de Indiase diaspora..
- “Stembiljet niet berekend op meer dan 23 politieke partijen…..
- Armand Bipat nieuwe technisch directeur EBS..
- Berm, trottoir en de parkeerruimte langs de Hakrinbank hers…..
- Karateka James Middellijn behaalt eerste dan..
- President Santokhi: “Afstandsonderwijs essentieel voor geli…..
- De onverschilligheid van de huidige regering..
- Covid-19-pandemie: historie en analyse (2)..
- Tsang uit zorgen over commercialisering overheidsdiensten..
- Exploratie Block 64 moet inzicht geven in olievelden voor k…..
- Hassankhan: Verkiezingen duur omdat ze secuur zijn..
- DA’91 vindt nieuwe waarborgsom nog steeds hoog; partij wel …..
- Nurmohamed: ‘Binnenstad wordt hervormd’..