Suriname heeft succesvol het driejarige IMF-programma afgerond, een periode die werd gekarakteriseerd door moeilijke economische omstandigheden en stevige hervormingen. Het was de tweede keer dat het land zich had verbonden aan een IMF-programma, na de problematische start in 2016, toen het eerste programma werd afgebroken na een conflict met het IMF. Het tweede IMF-programma, dat begon in 2020, werd gekenmerkt door een nog moeilijkere situatie dan het vorige. Volgens de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, was de situatie dusdanig verslechterd dat er meerdere dringende zaken tegelijk opgelost moesten worden. ‘’Factoren zoals een verzwakt sociaal stelsel, onbetaalde salarissen en een gebrek aan monetaire reserves, vergrootten uitdagingen van het programma. Bovendien had Suriname te maken met geopolitieke spanningen, die de voortgang vertraagden”, aldus Raghoebarsing.
Toch werd, ondanks het aanvankelijke wantrouwen van het IMF, het programma succesvol uitgevoerd, “De grootste uitdaging was het herstel van vertrouwen.” Succesfactoren waren volgens de minister, onder andere een sterke programmamanager, de samenwerking met lokale experts, en het goede leiderschap van de president en vicepresident. “Hoewel het een moeilijk programma was, heeft de regering doorgezet”, voegde Raghoebarsing eraan toe.
Tijdens de uitvoering van het programma werden belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd, waaronder de afschaffing van subsidies voor brandstof en de vermindering van de subsidie voor de EBS.
Daarnaast werd het ambtenarenbestand verminderd en werd er geïnvesteerd in de verhoging van sociale uitkeringen en salarissen. De belastingwetgeving werd aangepast, en er werd gewerkt aan een betere wetgeving om money laundering tegen te gaan en de verzelfstandiging van de Centrale Bank.
Een belangrijke bijdrage aan het succes van het programma, was de samenwerking met het bedrijfsleven. Via de Suriname Economic Oversight Board (SEOB), opgericht door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Bankiersvereniging, werd er een stevige samenwerking opgezet tussen de overheid, het bedrijfsleven en de gemeenschap. Dit overlegmechanisme blijft ook na de afronding van het programma, een gezaghebbende rol vervullen. De SEOB beveelt een vervolg IMF-programma aan. De regering heeft volgens Raghoebarsing, nog geen definitief besluit genomen over een eventueel vervolgprogramma, maar heeft wel benadrukt, dat het land eerst alle lopende hervormingen moet implementeren en de resultaten van het huidige programma moet evalueren, voordat er verdere stappen worden gezet.
De evaluatie van het IMF-programma zal cruciaal zijn voor de toekomst van Surinames economische herstel, vooral met het oog op de resterende uitdagingen op het gebied van wetgeving en het versterken van de lokale bankensector.
door Gladys Findlay
The post Raghoebarsing: ‘Suriname heeft moeilijk IMF-programma doorstaan’ ..
- Brand verwoest bakkerij en Chinese winkel in kamp Ronaldo t…..
- China van hofmaken tot ‘nooit toegeven’ aan Tru…..
- Studententoelage wordt tot eind dit schooljaar uitgekeerd..
- President in overleg met OKB over verkiezingen..
- Mini kunstgrasveld in Moengotaapoe vernoemd naar vicepresid…..
- WIE HET KRUIS HEEFT……..
- BEGROTINGSCHAOS EN POLITIEKE CADEAUTJES..
- Meer vragen dan antwoorden..
- Ronald Pansa doet via NPS gooi naar assembleezetel..
- Sherwin Valies – Gedreven door verandering, toegewijd aan S…..
- Aanbestedingen en integriteit: VHP’ers, geef een protestste…..
- Brandkast met sieraden en horloge buitgemaakt..
- NDP betwist CHS-standpunt over vervanging overleden kandida…..
- Amoksi: politie niet ingezet voor veiligheid tijdens campag…..
- RECHTVAARDIGE PENSIOENEN..
- Ingi tori..
- VSB diep bezorgd over wijze van aanbestedingen..
- Mogelijke betrokkenheid bewakingspersoneel bij inbraak CBB..
- Rusland: “NPS is klaar om Suriname weer op koers te brengen…..
- Stembusgang Ecuador: Nek-aan-nekrace tussen Noboa en Gonzal…..
- Politie Santodorp beëindigt 6-jarige vete tussen jeugdigen …..