De inkomende regering moet uiterst zuinig en doordacht omgaan met de financiële huishouding van het land. Dat advies gaf de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, gisteren tijdens een persconferentie. Hij benadrukte dat vooral bij de USD-huishouding, grote uitdagingen liggen. Tot en met oktober 2025 zijn er nog voldoende middelen, maar voor november en december dreigen tekorten van zeker USD 40 miljoen. ‘’We hebben dit aan de inkomende regering ook medegedeeld. Ze moeten maatregelen treffen om dit te overbruggen‘’, aldus Raghoebarsing.
Ook binnen de SRD-huishouding is de situatie zorgwekkend. Aan het eind van juli 2025 zal de overheid een tekort van SRD 484 miljoen hebben. Dit tekort zal worden opgevangen door USD 13 miljoen uit de valuta-opbrengsten van de staat om te wisselen naar SRD. Raghoebarsing verduidelijkte dat het hier niet gaat om leningen, maar om reguliere inkomsten in vreemde valuta. Ook in augustus en september zal de staat op deze manier USD moeten inzetten om haar uitgaven te dekken.
In oktober en november verwacht de overheid uit te komen met haar SRD-inkomsten. Voor december wordt opnieuw een tekort voorzien, ditmaal van SRD 499 miljoen. De SRD-inkomsten voor juli bedragen ruim SRD 2,7 miljard, waarvan het grootste deel (iets meer dan SRD 2,5 miljard) afkomstig is uit belastingen. Niet-belastingmiddelen leveren ruim SRD 157 miljoen op. Daartegenover staan uitgaven van meer dan SRD 3,5 miljard. De grootste kostenpost betreft lonen, salarissen en vakantiegeld, goed voor SRD 1,65 miljard. Andere uitgaven zijn: pensioenen (SRD 286 miljoen), Staatsziekengonds (SRD 380 miljoen), sociale uitkeringen aan zwakke huishoudens, mensen met een beperking en AOV (SRD 285 miljoen), koopkrachtversterking (SRD 254 miljoen), subsidies (SRD 200 miljoen), goederen en diensten (SRD 375 miljoen) en schuldaflossing inclusief rente (SRD 113 miljoen).
Raghoebarsing benadrukte dat er geen sprake is van wanbetaling, maar dat het belangrijk is dat de nieuwe regering zich bewust is van de krappe marges. ‘’Er is discipline nodig in het uitgavenbeleid, want de ruimte is beperkt.‘’
The post Raghoebarsing: ‘Nieuwe regering moet uiterst zorgvuldig omgaan met staatsfinanciën’ ..
- Mathoera: ‘Vrouw als president is belangrijke stap voor Sur…..
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?..
- Overdracht zal ordentelijk verlopen, zegt woordvoerder Saim…..
- Concessionaris Kwangu-gebied niet gekend bij onderzoek..
- Culturele tijdschriften in de Indiase diaspora..
- Defensie neemt met eerbetoon afscheid van minister Mathoera…..
- Suriname, gefeliciteerd!..
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneem…..
- Presidentiële commissie inauguratie geeft vooralsnog minder…..
- Advocaten verdachte Chablani wraken kantonrechter Kuldip Si…..
- Vooraanstaande chirurg Dr. Ahmad Qandil gedood bij aanval o…..
- NDP-woordvoerder pleit voor gekozen districtscommissarissen…..
- Raghoebarsing: ‘Nieuwe regering moet uiterst zorgvuldig omg…..
- Roemer blijft governor Centrale Bank tot 2032..
- Bewoner schiet inbreker door het hoofd..
- Meer banken nodig voor uitvoering Royalties Voor Iedereen (…..
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkel…..
- Panka: ‘tot morgen bestaat ruimte om wijzigingen te brengen…..
- Defensie, Arbeid en EZ nemen afscheid van Mathoera, Mac And…..
- Raymond Landveld op Buza: Suriname verdient niets minder..
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden…..