Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, pleit voor betere communicatie binnen de regering en tussen betrokken partijen om escalatie rond aanbestedingen te voorkomen. Zijn reactie volgt op de recente commotie over de gunning van infrastructurele projecten.
In een toelichting op recente controverse rond de gunning van infrastructurele projecten, waaronder het traject Apoera–Nickerie, zei de minister dat de verantwoordelijke ministers van Openbare Werken en Landbouw, Veeteelt en Visserij beter gepositioneerd zijn om inhoudelijk te reageren. “Beide cases liggen bij de rechter. Laat die rechter zich in alle rust, in alle vrijheid uitspreken”, aldus Raghoebarsing.
De minister liet doorschemeren, dat een escalatie van dit soort dossiers symptomatisch is voor bredere communicatieproblemen binnen de overheid en tussen uitvoerende partijen. “De president zegt altijd: laten we alsjeblieft wat meer communiceren, dan hebben we minder van dit soort problemen”, verklaarde hij. Volgens Raghoebarsing zou veel kunnen worden opgelost of zelfs voorkomen, als partijen eerder met elkaar rond de tafel gingen.
De minister erkende dat zijn ministerie uiteindelijk altijd betrokken is bij projecten, vooral wanneer het aankomt op de uitbetaling van middelen. “Zelfs als het op mijn bord zou liggen in een latere fase, pleeg ik uiteraard een toets”, benadrukte hij. “Maar ook dan blijft goede communicatie cru-ciaal.”
Tijdens het gesprek werd onder meer gerefereerd aan het feit dat in bepaalde aanbestedingsrondes, offertes van gerenommeerde bedrijven met lagere prijzen terzijde zijn geschoven ten gunste van duurdere opties.
Raghoebarsing zei dat dit juridisch mogelijk is. “De wet zegt niet dat je automatisch aan de goedkoopste moet toewijzen. Er kunnen andere factoren meespelen, zoals kwaliteit of het vermogen tot voorfinanciering”, aldus de minister.
Hij benadrukte wel dat het gebrek aan transparantie over deze afwegingen bijdraagt aan publieke onrust. “Als je het niet uitlegt, lijkt het al snel alsof er iets niet klopt. Terwijl er soms valide argumenten zijn, maar die moet je wel delen”, zei hij.
In het gesprek met de krant, klonk ook de roep om meer volwassenheid en zakelijkheid in het proces. “Waarom moet het altijd zo ver uit de hand lopen? Waarom niet vooraf praten, frustraties uitspreken en begrip tonen voor elkaars positie?” werd de minister voorgehouden. Raghoebarsing was het daar roerend mee eens. “Zoals je praat, hoor ik de president praten. Dit is precies wat hij ook zegt.”
De kwestie rond aanbestedingen legt volgens de minister een bredere uitdaging bloot: het gebrek aan institutionele communicatie en vertrouwen. “Dit is geen manier van werken”, zei hij. “We moeten echt naar een cultuurverandering toe als we serieus werk willen maken van goed bestuur.”
– door Gladys Findlay –
The post Raghoebarsing: ‘Meer communicatie kan aanbestedingsconflicten voorkomen’ ..
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg..
- Transvaal in slotseconden naast Robinhood..
- My Health-app geeft burgers toegang tot eigen medisch dossi…..
- Transvaal in slotseconden langs Robinhood..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..