Raff Chanco: ‘Mijn muziekcarrière zal door God bepaald worden’

“Mijn muziekcarrière en wat ik allemaal zal bereiken zal door God bepaald worden. Maar ik zal doen waarvoor ik geroepen ben, namelijk zingen om gebroken harten te troosten. Degenen die ontmoedigd zijn te bemoedigen, die willen opgeven weer hoop geven, maar bovenal dat ze hun ogen kunnen richten op God en Hem aannemen.” Dit zegt gospelartiest Raff Chanco, artiestennaam voor Rafiël Abaas (31) over de nieuwe wending van zijn carrière.

door Steven Seedo

‘Tussenstop’

Hij praat liever niet over de zedenzaak waar hij mee te maken had, maar kijkt hoopvol naar de toekomst. “Ik praat daar niet meer over. De schade die het heeft aangericht in mijn leven en carrière laat ik voor wat het is.” Dat hij groter is geworden dan hij was, komt volgens hem door ondersteuning van zijn fans en zijn volgers.

Zijn nieuwste song heet ‘Mek’eng, die gaat over niet opgeven, je sterk houden om tegenslagen aan te kunnen. “En alleen God kan je die kracht geven.” Het is de eerste single van zijn nieuwste muziekproject ‘Tussenstop’, waarvoor hij een aantal liederen heeft geschreven en opgenomen. “Die zal ik om strategische redenen niet als album of EP uitbrengen, maar samen vormen ze  het project/thema ‘Tussenstop’.”

Zijn nieuwste song heet ‘Mek’eng, die gaat over niet opgeven, je sterk houden om tegenslagen aan te kunnen.Doorbraak

Hij brak als vijftienjarige jongen in 2010 door met  ‘Sma nanga Santa Jeje’ van zijn debuutalbum ‘Dini Masra’, die drie weken op nummer één  heeft gestaan “en vanaf dat moment ben ik nooit meer uit de muziekscene geweest.” Naast zanger is Raff Chanco songwriter, speelt gitaar, een beetje keyboards en hoopt in de toekomst zijn eigen song te produceren en eigen beats te maken.  “Ik wil uiteindelijk beats maken voor mezelf, en als dat goed uitpakt, wil ik ook produceren voor anderen.” Het jaar van de pandemie is het beste jaar geweest in zijn carrière.

Hij zegt in 2020 meer te hebben opgetreden dan ooit yevoren. Dit is te danken aan zijn hitsong ‘Yu na mi taanga’ die toen uitkwam. Ook ‘Mi libi de na ini Yu anu’, die 10 jaar geleden werd uitgebracht is volgens hem een hit. Van deze song is ook een reggaeversie gemaakt. Hij streeft nu naar een internationale doorbraak. Om dit te kunnen bereiken werkt hij aan betere kwaliteit om meer fans aan te trekken. De zanger bereidt voor 30 juni een concert voor, op de dag af een jaar geleden dat hij dit al een keer deed.