HET QUORUMSPOOK HEEFT deze week het parlementaire werk opnieuw verlamd. Twee vergaderingen van de DNA zijn niet doorgegaan, omdat er onvoldoende leden aanwezig waren. Alleen leden van de coalitiepartijen VHP en ABOP waren bij aanvang van de vergaderingen aanwezig. Pertjajah Luhur was, evenals de oppositiepartijen NPS, NDP en BEP, afwezig.
Op de agenda stonden de behandeling van de conceptwet ‘Agreement for Establishment of a Partnership between Member States of the Caribbean Community and the African Export- and Import Bank (Afreximbank)’ en een machtigingswet om de bedrijfsstructuur van Telesur om te zetten naar een naamloze vennootschap.
De vraag is waarom een wet over samenwerking met Afreximbank zo hoog op de agenda staat, in plaats van belangrijke wetgeving, zoals de grondenrechten van inheemse en tribale volkeren. Het is weer eens duidelijk geworden dat er bij de regering geen inzicht bestaat over de prioriteit van brandende vraagstukken die grote delen van de bevolking beroeren.
Ze werkt het wantrouwen van de samenleving in de hand door het landsbelang buitenspel te zetten. Wetgevingsproducten die de DNA-leiding probeert door te drukken tot groot ongenoegen van belanghebbende doelgroepen stuiten op verzet, waar de regering zich niet aan stoort.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) hield een spoedbijeenkomst waarin nadrukkelijk is afgesproken dat, als het om Chinalco gaat, de presidentiële commissie via de Vids en niet rechtstreeks met de drie dorpshoofden zou worden gecommuniceerd. De presidentiële commissie zou zich hieraan niet hebben gehouden.
Hoe zou men het de Vids kwalijk kunnen nemen dat deze houding wordt gekwalificeerd als woordbreuk en onbehoorlijk bestuur? In verhevigde mate wordt de regering op verschillende vlakken beticht van onbehoorlijk bestuur. De wijze waarop de Vids de houding van de presidentiële commissie in felle bewoordingen bekritiseert, laat niets heel van het vertrouwen dat te grabbel wordt gegooid.
De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) maakt zich grote zorgen over de recente onthulling dat het land al meer dan een jaar is geschorst door het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). HVB vindt het verontrustend dat in De Nationale Assemblee geen haan naar heeft gekraaid.
In het parlement wordt niet in discussie gebracht of het juist is of niet dat de elektriciteitstarieven omhoog zijn gegaan. De terinzagelegging over de verkiezingen en andere omstandigheden rond het binnenland die het niet gemakkelijk maken de stem bij de verkiezingen uit te brengen, blijven in een waas van geheimzinnigheid. De vraag is of het hele verhaal wordt verteld.
Er wordt niet breed uitgemeten of de situatie van de rijstboeren in Nickerie is verslechterd. De harde mening over Guyana’s standpunt dat Tigri niet tot Surinaams grondgebied behoort, wordt niet eens ter sprake gebracht. Zo zijn er tal van belangrijkere zaken die buiten de agenda blijven en wie weet andere opgebracht die politiek voordeel hebben, maar niet het algemeen belang dienen.
- Alles om je voor te bereiden op het opzetten en runnen van …..
- Trump voert importheffingen in op staal en aluminium..
- Drinkater SWM is veiligGeen bewijs van verontreiniging..
- Lilian, Marlene van de L’Isle (67) Paramaribo 5-2-202…..
- Esther Daniels (81) Amsterdam 2-2-2025..
- ‘Nee bedankt’: blanke Zuid-Afrikanen wijzen Tru…..
- Unieke tas met design van kunstenares Sri Irodikromo..
- Meteodienst: Maandag overwegend droog..
- Ruckers-captain Fisher: ‘Unu puru a bluf gi Schakel de Flor…..
- “Er is geen sprake van bewuste blokkade salarissen pe…..
- Wetgeving mogelijk voornaamste steunpilaar van elke samenle…..
- Niet eens een begroting kunnen schetsen…..
- Vijf verdachten aangehouden voor oplichtingen en valsheid i…..
- Zesde verdachte in berovingszaak Cassialaan aangehouden..
- Kabinet president: geen opdracht om personeel Huize Ashiana…..
- De stroomtarieven (2) SPCS: ‘We hebben volgens het contract…..
- Bronto Somohardjo: “PL zal ministerie van OW opeisen”..
- Bouwen is in 2024 nog duurder geworden..
- VES: Bureau Staatsschuld verdient een compliment..
- Column: Borrelpraat no. 858..
- Werkgevers lappen ouderschapsverlof aan hun laars..