‘Queen of Rock n Roll’ Tina Turner overleden

PARAMARIBO — Diverse internationale media outlets maken op verschillende (sociale)mediakanalen bekend dat Tina Turner woensdag is overleden. De ‘Queen of Rock’n Roll’, die werd geboren als Anna Mae Bullock, werd 83 jaar.

Het heengaan van de zangeres werd bevestigd door haar woorvoerder. “Tina Turner, de ‘Queen of Rock’n Roll’ is vandaag in haar woning in Kusnacht, Zürich (Zwitserland) vredig ingeslapen op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Met haar verlies de wereld een muzieklegende en een voorbeeldfiguur.”

Turner, wier soul classics en pop hits als ‘The Best’ en ‘What’s Love Got to Do With It’, haar tot een superster maakten, sukkelde de laatste jaren met haar gezondheid. Ze kreeg kanker, een beroerte en nierfalen.

In de jaren zestig van de vorige eeuw brak ze door met haar man Ike met nummers als ‘Proud Mary’ en ‘River Deep, Mountain High’. In 1978 scheidde ze van haar echtgenoot, die haar fysiek en emotioneel mishandelde. Het trauma dat ze gedurende hun relatie beleefde, beschreef ze in 2018 in haar memoir ‘My Love Story’. Het omgang hebben met hem beschreef ze als “een soort van verkrachting”. “Hij gebruikte mijn neus zo vaak als boksbal dat ik het bloed langs mijn keel voelde stromen wanneer ik zong”, schreef ze.

Als solo-artiest deed ze het zelfs beter en schitterde ze in de jaren tachtig. De ‘Queen of Rock ‘n’ Roll’, populair om haar sensuele en energieke optredens en schorre, krachtige zang, won acht Grammy Awards en werd in 2021 als solo-artiest toegelaten tot de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame. Dertig jaar daarvoor, in 1991, was ze als duo met Ike, in de Hall of Fame opgenomen.

De in de Tennessee, Verenigde Staten geboren artiest was één van de meest geliefde vrouwelijke rock zangers, die bekend stond om haar charisma tijdens optredens. Jonge artiesten op wie ze invloed heeft gehad zijn onder anderen Janet Jackson, Beyonce en Rihanna. “Mensen denken dat mijn leven moeilijk is geweest, maar ik denk dat het een geweldige reis is geweest. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat het niet draait om wat er gebeurde, maar hoe je ermee bent omgegaan”, zei Turner in 2018 in een interview met Marie Claire South Africa.

Op social media regent het loftuitingen. “Simply the best“, schreef Piers Morgan op Twitter. “RIP to a true icon Miss Tina Turner. The greatest entertainer of her era. So glad you got your flowers while you were still with us“, tweette een fan. De Washington Post kopte onder meer: “The showstopping pop-music sensation ignited the stage and lived a personal saga of struggle and revival.” Acteur Michael Warburton noemde haar “pioneering, massively talented and legendary“.