Met het heengaan van Quincy Jones (91) verliest de wereld één van de grootste muziekproducenten en componisten aller tijden. Dat blijkt uit de reacties waarmee media wereldwijd zijn overspoeld. Ook bekende Surinaamse artiesten, onder wie Ronald Snijders, Sonny Khoeblal en Jason Eduwaiti, blikken met respect terug op het leven van deze befaamde musicus.
Tekst Steven Seedo
Beeld Reuters/Mark Blinch
Jones overleed zondag in zijn huis in Los Angeles, Verenigde Staten omringd door zijn familie. Zijn naam resoneert door decennia van muzikale geschiedenis. Hij hielp niet alleen legendarische albums vormgeven, maar bouwde ook bruggen tussen generaties en genres.
“Quincy Jones zal enorm worden gemist als één van de grootste krachten in de moderne muziek”
Sonny Khoeblal
“Q the King is Gone. He was Great, Great, Great!” reageert de Surinaamse fluitist Ronald Snijders op Jones’ overlijden in gesprek met de Ware Tijd. Voor hem was Jones een meesterlijke muzikant en een visionair die altijd de tijdgeest wist te vangen. Pianist en arrangeur Sonny Khoeblal voegde daaraan toe: “Hij zal enorm worden gemist als één van de grootste krachten in de moderne muziek.”
De Surinaams-Nederlandse cabaretier en tekstschrijver Jeffrey Spalburg herinnerde zich de invloed van Jones op de jazzy funk en soul die zijn jeugd kenmerkten. Bassist Jason Eduwaiti vertelde hoe hij opgroeide met de sound van Jones en uitte zijn bewondering voor diens arrangementen en muzikale visie.
Ook zanger en componist Jerry Themen reageerde op het heengaan van Jones: “Met zijn overlijden verliest de wereld een unieke persoonlijkheid die de muziekwereld blijvend heeft veranderd. Zijn vermogen om kunst en commercie samen te brengen was buitengewoon. Hij beheerste de kunst van het arrangeren, produceren en dirigeren als geen ander en inspireerde generaties artiesten met zijn nalatenschap van prachtige muziek en baanbrekende projecten.”
Gouden erfenis
Jones begon zijn carrière als jazzmuzikant en werkte samen met grootheden als Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Donna Summer en Michael Jackson. Wat begon als liefde voor jazz, transformeerde in een veelzijdige carrière waarin Jones werkte aan een breed scala aan genres, van soul en funk tot pop en hiphop. Zijn unieke benadering en uitgebreide kennis van compositie, arrangement en productie maakten hem een artistieke architect die een nieuw geluid en een nieuwe vorm aan popmuziek gaf.
Met zijn werk voor Michael Jackson’s albums ‘Off the Wall’, ‘Thriller’ en ‘Bad’ legde Jones de basis voor het succes van de King of Pop en beïnvloedde hij de popmuziek voor generaties. Vooral ‘Thriller’, met wereldwijd meer dan 66 miljoen verkochte exemplaren, blijft het best verkochte album aller tijden en getuigt van Jones’ vernieuwing en uitzonderlijke muzikaliteit.
Maar zijn nalatenschap omvat meer dan alleen muziek. Hij was een inspirator en rolmodel voor opkomende producenten, muzikanten en creatievelingen. Tijdens zijn zestigjarige carrière won hij 28 Grammy Awards en werd tachtig keer genomineerd, een record dat hem één van de meest bekroonde artiesten ooit maakt.
Jones wist als geen ander talent en creativiteit samen te brengen in vernieuwende producties. Zijn project ‘We Are the World’ uit 1985, waarvoor hij 46 artiesten samenbracht voor het goede doel, toont zijn vermogen om mensen door muziek te verenigen.
Zijn invloed strekte zich uit tot ver buiten de muziekwereld. Hij was betrokken bij de soundtrack van de film ‘The Color Purple’ en medeverantwoordelijk voor de iconische televisieserie ‘The Fresh Prince of Bel-Air’. Deze veelzijdigheid maakte van hem een bruggenbouwer tussen muziek en andere vormen van kunst en cultuur.
Ritme van generaties
Quincy Jones was veel meer dan alleen een naam op de albumhoezen; hij was een bron van inspiratie en een drijvende kracht achter de evolutie van de muziek. Zijn invloed in de hiphopscene is opmerkelijk. Samples van zijn producties hebben hun weg gevonden in een groot aantal tracks van artiesten als Nas, Mobb Deep en LL Cool J en recentelijk nog in de hit ‘Supposed to Be Loved’ van DJ Khaled. Door deze samples blijft de muziek van Jones voortleven, een echo die elke generatie opnieuw hoort en waardeert.
Jones’ kracht als producent kwam voort uit zijn intuïtieve vermogen om talent te herkennen en muzikanten aan te vullen. Hij was geen ster die op de voorgrond trad, maar een kracht die de sterren om zich heen liet stralen.
Zijn stijl is een samensmelting van technische precisie en artistieke vrijheid en hij had een uitzonderlijk vermogen om muzikale ideeën te destilleren tot hun meest pure vorm. Door zijn samenwerking met artiesten van naam creëerde Jones een kenmerkende stijl die zowel de kwaliteit als de diversiteit van de moderne muziek weerspiegelt.
Hij was niet alleen kenner van muziekinstrumenten en arrangementen, maar bezat ook een ongekende emotionele intelligentie. Hij begreep dat muziek niet alleen een product is, maar een emotionele expressie die …
- NDP uit teleurstelling over politieoptreden in DNA..
- Surinaamse voetballer Roscello Vlijter pakt eerste prijs op…..
- Voorgesteld energietarief lager dan voorheen..
- NDP noemt politieoptreden in DNA ‘dieptepunt’..
- Nieuw digitaal immigratie- en douaneformulier vereenvoudigt…..
- Bezoek Santo Boma..
- Bouva removed from chamber after frustration over waste col…..
- JRS kiest nieuwe CARICOM en SDG Jeugdambassadeurs voor Suri…..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt: Plaats geen mode…..
- Brugsluiting en verkeersproblemen leiden tot herziening bel…..
- VRI Oppenheimer-schuldeisers aantrekkelijk voor investeerde…..
- Pand met inboedel afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- AWJ produceert publicatie gericht op beleid voor banencreat…..
- Nationale Kunstbeurs 2024 ook met nieuwe kunstenaars..
- Inheemse vrouwen uit Para-Oost versterken toekomst met duur…..
- Bouterse can file clemency request..
- Raghoebarsing wil voorlopig geen leningen voor toekomstige …..
- DAADWERKELIJKE CONTROLE OF KAROEWIWIRI FAYA..
- Man schiet zijn vrouw dood en pleegt suicide..
- Terugblik: Indofair trekt ruim tienduizend bezoekers..
- Man (56) doodt echtgenote (45) en pleegt zelfmoord..