PTC reikt diploma’s uit aan 74 afgestudeerden: ‘Suriname heeft u nodig’

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “De studenten hebben dit niet alleen gedaan. Ouders, docenten en begeleiders hebben een belangrijke rol gespeeld.” Dat zei Margerie Stakel-Telgt, directeur van het Polytechnic College Suriname University of Applied Sciences (PTC), vrijdagavond tijdens de diploma-uitreiking.

Onder het motto van doorzettingsvermogen en nationale betrokkenheid sloot het instituut het studiejaar 2024-2025 deels af met het uitreiken van diploma’s aan 74 afgestudeerden van de studierichtingen agrarische technologie, hoger laboratoriumonderzoek, infrastructuur en ICT.

“Als je weggaat, kom terug. En als je blijft, bouw hier iets op”PTC-bestuurslid Joyc Williams

De afgestudeerden vormen een diverse groep, met leeftijden variërend van 25 tot ver boven de vijftig jaar. Stakel-Telgt wees erop dat zo’n mijlpaal zelden alleen wordt bereikt. “Om dit te behalen heb je de steun nodig van je omgeving. Daarom wil ik ook de ouders, andere familieleden en zeker de docenten van harte bedanken.”

Volgens haar is een PTC-opleiding niet alleen een traject van kennisverwerving, maar ook een vormende ervaring. “Het is een korte periode, maar vooral een mindset.”

Blijf bouwen aan je land

PTC-bestuurslid Joyce Williams sprak de afgestudeerden aan op hun verantwoordelijkheid richting de toekomst. Ze moedigde hen aan om breed te blijven denken en verder te kijken dan de gebruikelijke sectoren. “Richt je niet alleen op olie en gas. We hebben ook nog ons bos. Daar kunnen we duurzaam aan verdienen. Let op onze infrastructuur: ‘we hebben slimme, toekomstgerichte oplossingen nodig’.”

Ze kaartte ook de noodzaak van digitale vooruitgang aan, vooral binnen de overheid. Overheidsdiensten, stelde Williams, moeten transparanter en efficiënter worden ingericht. “Met één druk op de knop moeten we kunnen zien hoe elk overheidsorgaan werkt.” Williams verwees naar de politieke machtsoverdracht die op gang komt in het land, waarbij technologische kennis volgens haar een sleutelrol moet spelen.

Met een vleugje humor gaf ze studenten het advies om hun band met Suriname niet te verliezen. “Als je weggaat, kom terug. En als je blijft, bouw hier iets op.” Ze keek terug op haar eigen studententijd, waarin studeren zonder internet de norm was. “Jullie hebben in dat opzicht misschien meer middelen, maar de uitdagingen van vandaag zijn minstens zo zwaar.”

(lees verder onder de )

Joyce Williams van het PTC-bestuur.

Onderzoeken uit stad, district en binnenland

De afstudeerprojecten toonden de breedte en diepgang van de opleidingen aan. Clist Soeboe, student Agribusiness Management, deed onderzoek in het Boven-Surinamegebied naar de machinale productie en verwerking van bittere cassave tot cassavebrood. Zijn haalbaarheidsstudie richtte zich op de modernisering van een traditionele praktijk binnen marron- en inheemse gemeenschappen, die normaal met de hand wordt uitgevoerd.

Vanuit de richting Infrastructuur onderzocht Mieletsa Jonas hoe de afwatering van het dorp Santigron aan de Saramaccarivier kan worden verbeterd. Een vraagstuk dat zowel klimaatadaptatie als volksgezondheid raakt.

Miguel Asalobie, student Hoger Laboratoriumonderwijs, voerde een microbiologische evaluatie uit naar de houdbaarheid van podosiri. Zijn medestudente Natasha Hasnoe onderzocht de remmingseffectiviteit van kurkuma en gember tegen Escherichia coli (E. coli), waarmee zij bijdraagt aan het groeiende onderzoek naar natuurlijke alternatieven voor antibiotica.

E. Coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren. Echter, smmige E. coli-bacteriën kunnen ziekten veroorzaken, zoals diarree, urineweginfecties of andere gezondheidsproblemen, vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.