Protest tegen president Santokhi in Nederland

Een groep Surinaamse Nederlanders heeft vanmiddag gedemonstreerd tegen president Chan Santokhi, die in Amsterdam de Anton de Kom-lezing houdt. Santokhi is door het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam uitgenodigd om dit jaar de Anton de Kom-lezing te houden.

Lawaaiprotest tegen de Surinaamse president Santokhi, die in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam dit jaar de Anton de Kom-lezing houdt. Een president die ‘etnisch beleid’ voert, mag geen lezing tegen discriminatie houden, zeggen veel demonstranten. pic.twitter.com/0G6LH5Xhoq
— Eppo König (@e_konig) September 10, 2021

De Communistische Jongeren Beweging (CJB), een vertakking van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN), had het protest eerder aangekondigd. CJB vindt het ongepast dat Santokhi een lezing houdt die de naam van Anton de Kom draagt. Santokhi en zijn partij, de VHP, staan voor het tegenovergestelde van datgene waar Anton de Kom voorstond, vinden de communisten.

Ook bij de ingang van het Tropeninstituut worden bezoekers van de Anton de Kom-lezing onthaald door demonstranten tegen de Surinaamse president Santokhi… pic.twitter.com/6KwHJClUDp
— Eppo König (@e_konig) September 10, 2021

“Weg met Chan”, werd geroepen door personen die protesteerden. Velen zijn het niet eens met het beleid dat hij voert in Suriname. De situatie waarbij zelfs moeders niet in staat zijn om hun hoofd boven water te houden, valt niet in goede aarde bij de demonstranten.
De president kreeg bij zijn aankomst met een lawaaiprotest van pannendeksels, toeters, snerpende fluitjes en gejoel te maken. Hij stapte uit zijn auto en liep zonder een blik te werpen naar de demonstranten direct het gebouw van het Tropeninstituut binnen.
President Santokhi houdt Anton de Kom-lezing:
[embedded content]
Ondanks het luide protest heeft de president de lezing gewoon kunnen houden. De politie was aanwezig.
De lezing is vernoemd naar Anton de Kom (1898-1945) en staat in het teken van de strijd tegen discriminatie en intolerantie plus de geschiedenis van minderheden in Nederland.