Plasticvervuiling vormt wereldwijd een van de grootste milieuproblemen en ook Suriname blijft niet gespaard. Jaarlijks worden duizenden tonnen plasticafval geproduceerd, met ernstige gevolgen voor biodiversiteit, volksgezondheid en economie. Met het oog op een structurele aanpak van deze problematiek hebben diverse stakeholders hun steun uitgesproken voor de invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) in het land.
Binnen het kader van het PROMAR-project, gericht op het voorkomen van marien afval in het Caribisch gebied, hebben vertegenwoordigers van Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) en Green Heritage Fund Suriname (GHFS) samen met overheidsinstanties, de particuliere sector en maatschappelijke organisaties gewerkt aan een beleidsnota. Deze nota schetst strategieën voor afvalscheiding, hergebruik en een statiegeldsysteem voor PET-flessen en aluminium blikjes.
“Met duidelijke wetgeving en een sterke inzet van zowel de overheid als het bedrijfsleven kunnen we in Suriname plasticvervuiling structureel aanpakken,” aldus Rubia Berghout, vertegenwoordiger van SuReSur en medeauteur van de beleidsnota. Zij benadrukt dat producenten en importeurs verantwoordelijkheid moeten dragen voor het afval dat hun producten genereren.
Op 16, 17 en 25 april vonden drie validatiesessies plaats waarin betrokken partijen constructieve feedback gaven op het beleidsdocument. Deze sessies, georganiseerd door GHFS en SuReSur, brachten inzichten van de particuliere sector, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties bijeen. De input wordt verwerkt in een geüpdatete versie van de nota, die de basis moet vormen voor de verdere ontwikkeling en implementatie van afvalbeheerbeleid.
Glenn Ramdjan van SuReSur benadrukt dat Suriname op een kantelpunt staat: “Met een geïntegreerde aanpak en duidelijke wetgeving kunnen wij de grote hoeveelheid plasticafval die terechtkomt in ons milieu en woongebieden drastisch verminderen.”
Plastic afval, in het bijzonder microplastics, vormt een directe bedreiging voor de menselijke gezondheid. Studies tonen aan dat deze deeltjes zich ophopen in voedselketens en inmiddels zijn aangetroffen in bloedvaten, longweefsel en zelfs in moedermelk. In Suriname zorgt het toenemend gebruik van wegwerpverpakkingen voor overvolle stortplaatsen, meer zwerfvuil, wateroverlast en risico’s voor volksgezondheid.
Volgens Stichting Suriname Waste Management (SUWAMA) werd in 2023 meer dan 15.000 ton plasticafval geproduceerd in Suriname. Zonder gerichte maatregelen dreigt deze hoeveelheid verder toe te nemen, met alle gevolgen van dien voor natuur, toerisme en volksgezondheid.
Het PROMAR-project, dat loopt van 2024 tot 2026, wordt gefinancierd door het Duitse Ministerie van Milieu (BMVU) en uitgevoerd door adelphi en het UNEP Cartagena Convention Secretariat, in samenwerking met nationale partners in vijf Caribische landen. In Suriname wordt de uitvoering geleid door GHFS, met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu als coördinerende instantie.
“De oceaan is essentieel voor alle leven op aarde en een van de grootste bedreigingen voor de oceaan is plasticvervuiling. Tachtig procent van het afval in de oceaan komt van land. Wij moeten het probleem bij de bron aanpakken,” benadrukt Desiré Simons, projectcoördinator bij GHFS.
De komende maanden zal de beleidsnota verder worden aangescherpt, met als doel de implementatie van een effectief en duurzaam afvalbeheersysteem dat Suriname helpt om haar milieudoelstellingen te behalen en haar natuurlijke rijkdommen te beschermen.
- Een F-18 van $ 60 miljoen stort overboord en is VERLOREN op…..
- Eugène van de Kat veegt de vloer aan met Maurice de Hond: g…..
- Regionaal vliegschema SLM deze week opnieuw overhoop..
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei..
- SLM: regionale vliegoperatie voorlopig met één vliegtuig..
- ‘Al SRD 7 miljoen uitbetaald aan toelage studenten’..
- Man bedreigt partner met jachtgeweer, maar komt snel weer v…..
- SLM past regionaal vluchtschema tijdelijk aan wegens onderh…..
- Jagesar: ‘Suriname moet investeren in menselijk kapitaal vo…..
- VSB vraagt uitstel invoering nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Reactie op ‘Ons politiek-bestuurlijk systeem…&#…..
- ‘Private screening’ documentaire Anthony Nesty..
- Inbraak met grote buit aan de Coesewijnestraat..
- De andere kant van de AVD: afvalproblematiek vraagt om seri…..
- Santokhi: ‘E-paspoort is nationale trots’..
- Houders gestolen paspoorten mogen e-paspoort aanvragen..
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewi…..
- Minister Kuldipsingh: Suriname is nog geen voedselschuur, m…..
- Hoofd Vuilophaal: “We hebben al het vuil opgehaald”..
- Karg: ‘Overhaaste invoering nieuw Burgerlijk Wetboek brengt…..
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal..