Professor Naipal: “Waterkrachtcentrale Poeketi kan groot deel binnenland voorzien van stroom”

De waterkrachtcentrale te Poeketi aan de Boven-Tapanahony in de Gran Olo-sula kan een aantal dorpen voorzien van elektriciteit. Dit zegt professor Sieuwnath Naipal tegenover Suriname Herald. De bedoeling was dat de waterkrachtcentrale in 2016 weer opgestart zou worden, maar de regering-Bouterse had dat nagelaten. Naipal vindt het erg dat de waterkrachtcentrale zolang stil is blijven liggen, terwijl die al elektriciteit leverde.
“Het is door eigen deskundigen van de Anton de Kom Universiteit opgezet en er is verder niets meer gedaan, geen enkele buitenlanders hebben daaraan gewerkt. Het zijn onze eigen technici”, zegt Naipal.
De bedoeling was dat het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) door zou gaan met het project, maar dat werd gestopt. Naipal zegt dat FOB een paar keer naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is geweest voor de overname maar dat gebeurde niet, omdat de overheid niet veel interesse had. Ook de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft het daarbij gelaten, merkt professor Naipal op, die belast was met de uitvoering van dit project.
“Ik schaam me wanneer ik hoor dat 95 procent van het binnenland nog niet is voorzien van stroom. Dat vind ik erg, omdat het binnenland het water en de stroomversnellingen heeft om de stroom op te wekken.”
Naipal vindt het erg dat een groot deel van het binnenland nog in het donker zit. In plaats van een Ajaiproject waarbij mensen gaan lijden wanneer hun woongebieden onder water worden gebracht, dan gebruik je liever het water van de sula’s voor het opwekken van elektriciteit. Het binnenland zou binnen vijf jaar voorzien worden van stroom, zegt de professor.
De dorpelingen wilden volgens Naipal doorgaan, maar ze waren niet getraind en de bedoeling was dat ze getraind zouden worden om te werken. Er was niets afgesproken. Het aspect van beheer en onderhoud was er niet. De technische zaken die nog gedaan moeten worden zou de capaciteit verhogen, zegt Naipal.
President Chan Santokhi had onlangs samen met vicepresident Ronnie Brunswijk een bezoek gebracht aan de waterkrachtcentrale te Gran Olo. De regering zal het project evalueren.
De overheid heeft de waterkrachtcentrale voor lange tijd laten liggen, de vochtigheidsgraad is verhoogd, zegt professor Naipal. “De werkzaamheden begonnen in 2005 tijdens de periode van ex-minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling. In 2009 hadden we de zaak weer opgepakt en getest. Ik ben wel bereid de regering bij te staan met documentatie en ondersteuning. In 2014 is het project weer opgestart en de capaciteit was goed, maar in 2016 is het project weer gestopt”, aldus Naipal.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald