Problemen Esther Stichting nog steeds niet opgelost

De medewerkers van de Esther Stichting kampen al wekenlang met ernstige structurele problemen. Ondanks toezeggingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en andere betrokken instanties, blijft een duurzame oplossing uit. De Bond Voor Alle Werkers (BVAW), die het personeel vertegenwoordigt, luidt de noodklok. De BVAW heeft een officiële lijst met problemen ingediend bij minister Inez Pané, met afschriften aan de president, vicepresident en het stichtingsbestuur. De bond wijst onder andere op:

Chronisch personeelstekort: minder dan 40 actieve medewerkers op een formatie van ruim 110.
Achterstallige uitbetalingen: overwerk-, middag- en nachtpremies blijven al meer dan vijf jaar uit.
Selectieve uitbetaling van kledingtoelagen en het uitblijven van gratificaties.
Slechte arbeidsomstandigheden: gebrekkige schoonmaakmiddelen, slecht onderhouden terrein en onveilige werkplekken.
Onvoldoende ondersteuning: ontbreken van administratieve apparatuur en structureel lage lonen voor parttimers die voltijds werken.
Geen salarisaanpassing: FISO-loon niet aangepast voor een deel van de medewerkers in januari.

Volgens de bond zijn deze problemen niet onoverkomelijk, maar vereist de aanpak ervan bestuurlijke vastberadenheid. De oplossing ligt in het erkennen van de inzet van het personeel en het realiseren van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Tijdens een overleg op 19 maart met de presidentiële commissie onder leiding van dhr. Pultoo, het bestuur van de stichting en BVAW, werden afspraken gemaakt. Minister Pané was hierbij aanwezig.
Eén van de voorstellen betrof een voorschot op de achterstallige vergoedingen. Ook werd besloten tot de oprichting van een gezamenlijke commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van SoZaVo, de presidentiële commissie, de BVAW en het stichtingsbestuur. Deze commissie zou de structurele problemen in kaart brengen en aanpakken.
Tot frustratie van de bond bleef de daadwerkelijke installatie van deze commissie uit. De beloofde voorschotten, minder dan SRD 250.000,-op openstaande vergoedingen, werden afgewezen. Op 17 maart legde het personeel uit protest het werk gedeeltelijk neer. Uit solidariteit met de kwetsbare bewoners draaien zij voorlopig nog ochtenddiensten. De aansluiting bij de BVAW vond vorig jaar plaats, nadat eerdere signalen van misstanden onbeantwoord bleven. De bond stelt dat medewerkers onder druk worden gezet, bedreigd met ontslag en dat haar legitimiteit wordt betwist, ondanks haar inzet voor duurzame verbetering.
De BVAW doet een dringende oproep aan minister Pané, de vicepresident, de president en andere verantwoordelijken: toon leiderschap, stel de commissie in werking en maak werk van structurele verbeteringen. ‘’Onze leden blijven zich inzetten voor bewoners, ondanks het gebrek aan middelen en waardering. Ze verdienen erkenning, geen dreigementen‘’, aldus de bond.
The post Problemen Esther Stichting nog steeds niet opgelost ..