PRO-voorzitter: “Ik hou van Suriname, ik ga dood voor Suriname”

“Ik hou van Suriname, ik ga dood voor Suriname,” zegt Gerold Sewcharan, voorzitter van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). “Mi abi mi moni kba, ik doe dit niet voor geld,” benadrukt hij, nadat A20 zich heeft geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken Suriname (KKF). A20, DOE en PRO hebben een samenwerking waarbij DOE en PRO de verkiezingen ingaan onder de paraplu van A20.
Hun stukken waren in orde. Met muziek en culturele optredens trok de partij naar het KKF-terrein. Verschillende prominenten van de partijen, waaronder Carl Breeveld van DOE en Curtis Hofwijks van PRO, maakten deel uit van de sympathisanten. De ondervoorzitter van PRO, Joan Nibte, was volledig uitgedost in een koto in de kleuren van de Surinaamse vlag. Er werden culturele shows gegeven.
Samenwerking voor veranderingDe drie voorzitters van de partijen A20, DOE en PRO zijn het er unaniem over eens dat deze samenwerking de verandering teweeg kan brengen waar de samenleving zo om roept. “Unu man du en, unu abi a ede, mi sabi taki unu abi a koni,” zei Sewcharan. Ze vragen alleen dat de samenleving hen de zetels geeft om het werk daadwerkelijk te kunnen doen zoals de samenleving dat wil.
Sewcharan voerde aan dat de politiek die in de bijna 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname is gevoerd, niet de vooruitgang heeft gebracht zoals werd verwacht. Ook straks zal diezelfde politiek dat nog steeds niet kunnen doen. Hij kent het bestuur van het land en heeft ruim 25 jaar als advocaat gewerkt, waardoor hij weet hoe de politiek in Suriname functioneert. “Mi sabi pe sani e go fout,” zegt hij. Hij weet precies waar misbruik van wordt gemaakt door politieke partijen en van de gelden.
De noodzaak van een nieuw model“We zijn hier om verandering te brengen, om een ander model te introduceren in Suriname. Unu weri keba,” zegt de voorzitter van DOE, Steven Alfaisi. Hij benadrukte dat de partijen er niet zijn voor eigenbelang, maar voor Suriname. Hij is ervan overtuigd dat de Surinamer weet wat er in Suriname gebeurt en reeds een keuze heeft gemaakt over wie hij als leider wil plaatsen voor de komende zittingstermijn. Wie nog geen keuze heeft gemaakt, zal dat alsnog doen.
Gedeeld leiderschap als oplossingSteven Reyme, voorzitter van A20, benadrukt dat men alleen niets kan doen en dat men samen veel meer kan bereiken. Hij merkt dat het volk nu vraagt om iets anders, en dat is niets minder dan gedeeld leiderschap. Het is slechts het begin, merkt hij op, en stap voor stap, ‘lek wan sekrepatu’, wordt eraan gewerkt. Men moet hen niet onderschatten, want ze komen eraan. Er wordt van alles geroepen over het aantal zetels dat A20 samen met haar partners DOE en PRO zal halen. Reyme zegt dat zij juist misschien de verrassing worden.
Wat nu van belang is, is dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat er hard gewerkt moet worden. “Zetels yu no e kisi gratis,” benadrukte hij. Er moet met de mensen worden gesproken, de mensen moeten overtuigd worden en er moet worden gebeden, gaf hij aan. “Als je wilt dat de mensen op je stemmen, moeten de mensen je zien,” legde hij uit aan de aanwezigen voor het gebouw van KKF. De mensen moeten je spirit kunnen aanvoelen, zodat ze zelf kunnen oordelen of je iemand bent die alleen beloftes maakt of daadwerkelijk oprecht bezig is.
Beloftes moeten worden nagekomen“We zijn moe van het luisteren naar beloftes die niet eerlijk zijn.” Het kan er bij hem niet in dat politici na de verkiezingen op hun woorden terugkomen en zeggen dat het slechts ‘podiumtaal’ was. De A20-voorzitter benadrukt dat ze leiders willen die zich houden aan hun woord. “Wat je nu zegt, moet ook na de verkiezingen gelden,” aldus Reyme.