Private sector bundelt krachten voor ontwikkeling van local content

PARAMARIBO – Een aantal ondernemersorganisaties heeft de handen ineengeslagen om samen de ontwikkeling van local content op een gestructureerde en gecoördineerde manier te bevorderen. Het Suriname Business Forum (SBF), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Local Content Alliance (LCA), het Local Content Development Office (LCDO) en de Suriname Energy Chamber (SEC) hebben donderdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de positie van Surinaamse bedrijven te versterken en hen optimaal te laten profiteren van de kansen in de opkomende olie- en gasindustrie.

Hiermee nemen zij de rol op zich als gesprekspartner van de overheid en haar uitvoeringsorganen om invulling te geven aan de behoefte in de nationale supply chain. “De overheid heeft een bijzondere rol via wetgeving en daarnaast via het vergunningsbeleid en soortgelijke zaken. Uiteindelijk moet je het samen doen om Suriname te herinrichten en het land betere kansen te bieden. Maar eerst begint het ermee om ons gedachtegoed goed neer te pennen en werkbaar te maken”, aldus SBF-voorzitter Steven Debipersad.

De ondertekende intentieverklaring moet binnen zes maanden resulteren in de oprichting van de Coöperatie voor Local Content Ontwikkeling in Suriname (LCC4SR). “In deze coöperatie willen we zoveel mogelijk groepen meenemen die bezig zijn met local content en ondernemerschap, en die Surinaamse burgers klaarstomen om in dit proces te werken”, stelt Debipersad. “We moeten vooral het gesprek aangaan over een strategie om welvaart te creëren in het land.”

Naast de directe voordelen voor de olie- en gassector richten de initiatiefnemers zich op bredere economische groei. Sectorale diversificatie is hierbij een speerpunt, met als doel een sterke economische toekomst voor Suriname, ook na de olie- en gasexploitatie. In dit verband wordt eveneens ingezet op innovatie, ondernemerschap en investeringen in sectoren zoals landbouw, toerisme en technologie. “Het gaat erom dat er stappen gezet moeten worden in het ondernemerschap”, licht Debipersad toe.

Internationale oliebedrijven en andere relevante stakeholders hebben eerder gewezen op de noodzaak van een gestructureerde aanpak. Uit de gesprekken blijkt dat een duidelijke visie en strategie essentieel zijn om local content niet alleen versneld te ontwikkelen, maar ook duurzaam te integreren in de Surinaamse economie. De nadruk ligt op het versterken van Surinaamse bedrijven en ondernemers, met specifieke aandacht voor grootschalige projecten zoals het Granmorgu-project in Block 58 voor de kust van Suriname. Door kennis, middelen en netwerken te bundelen, kunnen lokale bedrijven volgens de initiatiefnemers van LCC4SR beter inspelen op de grote economische kansen die gecreëerd worden.