Het kabinet van de president. Foto: gov.sr
‘Het is opvallend dat veel Surinamers nog niet goed doorhebben dat ons land er over een paar jaar al heel anders uit zal zien. Dat zal het gevolg zijn van de olie- en gas productie die pas in 2028 de eerste olie zal pompen, maar zich nu al begint te manifesteren. De voorbereidingen beginnen steeds meer vorm aan te nemen en zullen niet alleen de economie drastisch veranderen, maar ook de samenleving’. Dit stelt de Strategische Groep voor Olie en Gasbeleid, die stelt dat de ontwikkeling veel nieuwe kansen met zich meebrengt indien het bedrijfsleven, de overheid, maar ook de burgers, zich daar goed op voorbereiden.
Het betekent wel dat er meer aandacht hieraan geschonken moet worden en de burger zich ook meer hiervoor moet gaan interesseren. Indien dat niet gebeurt dan zullen vooral buitenlandse bedrijven en buitenlandse werknemers profiteren van die nieuwe kansen. Van Surinaamse zijde is de Strategische Groep voor Olie en Gasbeleid bezig te bestuderen wat de effecten zullen zijn voor onze economie, maar ook wat er gedaan moet worden om onze eigen samenleving te laten profiteren van deze kans.
De afgelopen vrijdag heeft SBM Offshore een presentatie voor deze groep van deskundigen gehouden, waarbij een overzicht is gegeven over de bouw van de FPSO Granmorgu. FPSO staat voor Floating, Production, Storage en Offloading en is het platform dat tegenwoordig gebruikt wordt in plaats van boortorens (oil rigs). Het is een groot schip zonder motor met een eenvoudige raffinaderij, waarbij de ruwe olie wordt gescheiden van andere stoffen, en de olie tijdelijk wordt opgeslagen (zie foto). Elke FPSO wordt uniek gebouwd voor een specifiek olieveld. Pierre Gate, de vertegenwoordiger van SBM Offshore in Suriname, heeft interessante informatie gedeeld over het belang van de lokale participatie bij zowel de bouw van de FPSO als de bemensing daarvan. S
BM Offshore komt zich nu reeds in Suriname vestigen, terwijl de FPSO pas in 2028 in bedrijf wordt genomen. Guyana heeft al vier FPSO’s in productie en nog twee in aanbouw. SBM Offshore heeft nu een FPSO die al volledig door Guyanezen bemenst wordt en dat is dus ook mogelijk in Suriname. Op dezelfde avond gaf het Planbureau via een aantal modelmatige scenarios aan hoe de economie van Suriname er de komende tien jaar uit zou kunnen zien. Eerst werd een basismodel gepresenteerd zonder inkomsten uit de olie en daarna een model waarbij de inkomsten uit de olie wel werden meegenomen.
Daarnaast werd een model getoond waarbij er naast olie extra investeringen in een aantal sectoren werden gepleegd. Het waren stimulerende presentaties waar de Strategische Groep zonder meer veel aan heeft gehad. Het liet wel zien dat zonder de inkomsten uit de olie, de situatie in Suriname niet veel zal veranderen. De inkomsten uit olie geven dus nieuwe kansen die wij moeten benutten en waar wij ons goed op moeten voorbereiden. Alle Surinamers, met name de jongeren, dienen zich echter nu ook al voor te bereiden in hun studiekeuze.
- Bond Luchthavenbeheer wil garanties voor uitbetaling..
- Nationaal Leger voegt 31 commando’s toe aan elite eenheid..
- Buschauffeur overlijdt in ziekenhuis na verkeersongeval..
- Burgers ontstemd over ongevraagde plaatsing op VHP-kandidat…..
- Kandidaten eisen schrapping van VHP-lijst wegens ontbrekend…..
- Zes kandidaten willen van de VHP lijst in Sipaliwini..
- Verkiezingen verliezen geloofwaardigheid door politieke inv…..
- Medewerkster doet aangifte tegen directeur Toerisme wegens …..
- Situatie bij Esther Stichting blijft ongewijzigd en zorgwek…..
- Nieuwe brugconstructie in Suriname is conform international…..
- Baitali in beroep bij IDB tegen gunning infrastructureel we…..
- BEP houdt trainingssessie voor haar DNA-kandidaten..
- Bond luchthavenbeheer stelt ultimatum tot vrijdag; heft act…..
- Normale afhandeling van SLM vluchten ..
- Baitali verzet zich tegen ‘oneerlijke gunning’ infrastructu…..
- SLM: vluchten worden normaal afgehandeld na gesprekken..
- Geen stem geen toekomst voor Coronie..
- Actie bond NV Luchthavenbeheer afgewenteld..
- Dodelijk ongeval: bestuurder komt om het leven na crash in …..
- ‘Mensen met een beperking worden steeds voor de gek gehoude…..
- Strengere grenscontroles en uitzettingen zorgen voor onzeke…..