President Trump stuurt Nationale Garde naar Capitool

De perschef van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, stelt op Twitter dat in opdracht van president Donald Trump de Nationale Garde en de federale politie worden ingezet om de demonstranten weg te kregen uit het Capitool in Washington D.C. “We herhalen de oproep van de president tegen geweld en om vreedzaam te blijven.”
Maar volgens CNN weigert president Trump in te gaan op verzoeken van zijn adviseurs die hem gevraagd hebben om een krachtiger verklaring af te geven in de richting van de demonstranten die het Capitool hebben bestormd, meldt een Witte Huis-verslaggever van CNN op Twitter. Volgens haar bronnen heeft hij dit tot nu toe geweigerd en wil hij zijn aanhangers niet vragen te vertrekken.

Ongekende beelden uit werelds oudste democratie, de Verenigde Staten van Amerika

De politie in het Capitool zegt een half uur tot een uur nodig te hebben om de demonstranten uit het Capitool te krijgen. Dat meldt de Congres-verslaggever van The Huffington Post. De demonstranten zouden in een ruimte bijeen zijn gebracht en men probeert hen nu uit het gebouw te halen.
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de Democratische leider van de Senaat Chuck Schumer roepen in een gezamenlijk verklaring president Trump op om de demonstranten terug te roepen. “We roepen Trump op om te eisen dat de demonstranten het Capitool en de grond eromheen verlaten.”
NBC News heeft op Twitter een foto gedeeld van een demonstrant die in het kantoor van Pelosi zit.
Volgens bronnen van CNN zijn er meerdere agenten gewond geraakt bij de bestorming van het Capitool. Ten minste een van hen is naar het ziekenhuis gebracht.

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afvaardigden, heeft op Fox News gezegd dat er schoten zijn gelost in het Capitool. Dat meldt een journalist van de nieuwszender op Twitter. Of er daarbij ook mensen zijn geraakt, is onduidelijk.
Vicepresident Mike Pence roept in twee berichten op Twitter betogers op het Capitool te verlaten. “Vredig protest is het recht van iedere Amerikaan, maar deze aanval op ons Capitool zal niet worden getolereerd.”

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald