President: Surinaams volk waardeert excuses slavernijverleden

President Chan Santokhi waardeert de excuses van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam voor het slavernijverleden. Dat heeft het Surinaamse volk zeer gewaardeerd, zei de president vanmorgen tijdens een vergadering in de Eerste Kamer en Tweede Kamer in Den Haag.
“De banden tussen onze landen zijn historisch. We zijn eeuwenlang met elkaar verbonden, zelfs in een relatie die gekenmerkt moet worden door zwarte bladzijden in ons beider geschiedenis. Het is dan ook goed dat thans deze zwarte bladzijden door steden in Nederland erkend worden, zodanig zelfs dat onlangs er, vanuit uw hoofdstad, excuses hebben geklonken.”
De president waardeert ook de erkenning van Nederland voor Anton de Kom. Hij noemde het feit dat ons gemeenschappelijk slavernijverleden en onze heraut van de vrijheidsstrijd Anton de Kom in de Nederlandse Canon is opgenomen, lovenswaardig.

“Ondanks de soms ongemakkelijke band tussen onze beide landen en vooral de radiostilte van de afgelopen tien jaar bent u ons niet vergeten. En wij u ook niet! De erkenning van ons gedeeld verleden heeft zich vertaald in de plaatsing van monumenten in de Bijlmermeer, in het Oosterpark in Amsterdam en door zelfs de instelling van een leerstoel inzake Hindostaanse migratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.”
LittekensSantokhi legde de Nederlandse volksvertegenwoordigers uit dat Suriname snel na de onafhankelijkheid werd geconfronteerd met ernstige bedreigingen van de democratie. Dit heeft geleid tot dramatische wendingen in onze geschiedenis.
“Gebeurtenissen die het land en de bevolking tot op de dag van vandaag nog tekenen, waarvan de wonden nog niet geheeld zijn en de littekens zichtbaar. Het militair bewind, de decembermoorden en de nasleep ervan hebben de democratie en de belevenis van de rechtsstaat behoorlijk op de proef gesteld.”
UithollingSantokhi zei over de vorige regering dat er bewust is gewerkt aan een uitholling van vitale overheidsinstanties en sociale- en maatschappelijke structuren in Suriname.
“Het heeft mijn land naar de rand van de afgrond gebracht. De staatskas werd geplunderd, corruptie heeft hoogtij gevierd, het bestuurlijke apparaat verlamd. Financieel woekeren we met torenhoge leningen en een rentelast die steeds strakker om onze nek wordt getrokken. We werden in een wurggreep gehouden door wanbeleid en wij allen betalen thans de rekening.” President Santokhi zei dat dit een hele hoge hypotheek op de toekomst van een generatie Surinamers heeft gelegd.