President Jennifer Geerlings-Simons heeft tegenover de media aangegeven dat zij in gesprek zal gaan met verschillende betrokkenen over de nieuwe subsidieregeling Trans-Atlantisch Slavernijverleden. Deze regeling stelt een bedrag van 33 miljoen euro beschikbaar voor Suriname en de Nederlandssprekende eilanden. De middelen worden vanaf volgende maand beschikbaar gesteld.
Volgens de president zijn er reeds gesprekken gevoerd met deskundigen op dit gebied. Daaruit is gebleken dat er nog vragen bestaan over de structuur waarlangs de middelen beheerd en verdeeld moeten worden. Er is onduidelijkheid over welk instituut dit proces zou moeten begeleiden en op welke wijze dat het beste georganiseerd kan worden. Daarom wil Geerlings-Simons eerst in kleiner verband meer duidelijkheid verkrijgen over de voorwaarden waaronder het geld beschikbaar wordt gesteld.
Zij benadrukte dat het belangrijk is om te waarborgen dat deze financiële steun vanuit Nederland niet wordt gezien als een vorm van herstelbetaling of genoegdoening. “Dat is het namelijk niet,” aldus de president. “Pas wanneer we dat goed begrijpen, kunnen we nadenken over hoe we deze middelen op een doeltreffende en snelle manier kunnen laten terechtkomen bij de groepen die ze echt nodig hebben.”
Volgens Geerlings-Simons gaat het niet om algemene hulp aan Suriname, maar om specifiek bestemde fondsen voor bepaalde doelgroepen. Ze benadrukt dat het van groot belang is zorgvuldig na te denken over de manier waarop ervoor gezorgd kan worden dat de middelen daadwerkelijk bij de juiste mensen terechtkomen. Daarbij is het volgens haar essentieel dat betrokken groepen samenwerken en elkaar weten te vinden in het proces. “Het lijkt misschien eenvoudig, maar dat hoeft het niet te zijn,” aldus de president.
Ze stelde verder dat ze iemand is die mensen graag samenbrengt en gelooft in het werken in groepsverband. Ze hoopt dan ook dat Suriname hierin zal slagen. “De mensen kunnen op dit moment elke bijdrage gebruiken,” voegde zij daaraan toe.
Op 19 december 2022 bood de Nederlandse minister-president namens de Nederlandse regering officiële excuses aan voor het slavernijverleden. Die stap volgde op jarenlange inzet van activisten uit zowel het Caribisch deel van het Koninkrijk als uit Suriname.
In dat kader werd besloten de Subsidieregeling Maatschappelijke Initiatieven Trans-Atlantisch Slavernijverleden open te stellen. De regeling stelt een totaalbudget van 33 miljoen euro beschikbaar. In Nederland kunnen organisaties van 11 augustus tot en met 12 september 2025 subsidie aanvragen voor de professionalisering van hun organisatie.
In een tweede tijdvak, van 3 november tot en met 3 december 2025, kunnen aanvragen worden ingediend voor projecten met een breder maatschappelijk doel. Deze regeling geldt ook voor Suriname. Aan te vragen bedragen liggen tussen de 5000 en 25.000 euro.
- “Fiscale discipline is geen keuze meer, het is noodzaak…..
- Onweersbuien in de late nacht..
- Moord op Zuid-Koreaanse president Park uit 1979 opnieuw voo…..
- Edward -Eddy- Barron (75) Paramaribo – Suriname 15-7-…..
- Helen Cornellie Wijngaarde-Beeldstroo (78) Amsterdam 15-7-…..
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen..
- JIT houdt twee buitenlanders aan voor handel in producten v…..
- Column: Voetbal is ‘Big business’..
- Commissies zijn verledentijd; Kabinet is geen uitvoerend or…..
- Palu: ‘Hoop en vertrouwen dat Geerlings-Simons volk tot gez…..
- President Simons: olie- en gassector moet levensstandaard v…..
- Petronas overweegt FID voor Blok 52 in 2026..
- Azruddin Mohamed: ‘Olie-inkomsten helpen arme Guyanezen nie…..
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve producti…..
- Ere wie ere toekomt..
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek..
- ‘Absoluut’ geen kabinet voor echtgenoot president..
- ‘Niet overal in Boven-Suriname wordt er goud gewonnen’..
- Man opgepakt voor oplichting en verduistering bij verkoop p…..
- President Simons: “Geen nieuwe reeks verarmende maatregelen…..
- Eigenaar woning Julianaweg schiet verdachte inbreker dood..