President Chandrikapersad Santokhi is na zijn deelname aan de COP29-Klimaattop in Azerbeidzjan en tussenstop in Nederland, teruggekeerd in Suriname. Hij is zondag aangekomen op Surinaamse bodem. Tijdens de COP29-top zijn mondiale en duurzame oplossingen voor klimaatverandering besproken. Als een van de weinige carbon-negatieve landen heeft Suriname een cruciale rol in deze gesprekken. De president heeft op 13 november Surinames standpunten over klimaatverandering gedeeld en benadrukt dat het beschermen van ’s lands natuurlijke rijkdommen en het bouwen aan een duurzame toekomst voor het volk, prioriteit blijft. Naast de officiële toespraken was president Santokhi ook bij de lancering van G-Zero, een forum van carbon-negatieve en carbon neutrale landen.
Programma in Nederland
Op doorreis naar Suriname heeft de president ook in Nederland een intensief programma afgewerkt. Het ging vooral om ontmoetingen met de diaspora en de private sector. Bij deze ontmoetingen werd de nadruk gelegd op samenwerking en versterking van de banden met de diaspora. Een hoogtepunt van dit bezoek was een grote bijeenkomst in Den Haag, waar meer dan 300 aanwezigen de kans kregen om in gesprek te gaan met de president. Tijdens zijn toespraak belichtte hij de inspanningen van de Surinaamse regering om de economie te stabiliseren. Het staatshoofd erkende dat er offers zijn gevraagd en dat fouten onvermijdelijk waren.
Hij sprak onder andere over kansen voor de diaspora in de olie- en gassector en benadrukte dat Staatsolie al bezig is met trainingsprogramma’s om Surinamers op te leiden.
Daarnaast ging de president in op de opvolging van de excuses van Nederland voor het slavernijverleden en benadrukte het belang van persoonlijke betrokkenheid van de Nederlandse koning.
De Communicatie Dienst Suriname meldt dat de bijeenkomst volledig werd gefinancierd door bijdragen van diaspora-organisaties en sponsoren, en niet door de Surinaamse staat.