President Santokhi: Tigri-kwestie vereist diplomatieke aanpak

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA) heeft president Chan Santokhi gesproken over recente ontwikkelingen rond het Tigri-gebied. Het staatshoofd verwees naar uitspraken van zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali, waarin werd aangekondigd dat vóór het einde van dit jaar een airstrip in het Tigri-gebied, zou worden verhard.
Ook zijn er plannen genoemd voor de renovatie van een school op Kasjoe Eiland. Het staatshoofd gaf aan dat het in dit stadium opportuun is om de regionale en internationale gemeenschap of belangrijke bilaterale partners formeel te informeren.
“De regering blijft zich inzetten voor een diplomatieke oplossing. Wij zullen De Nationale Assemblee op de hoogte blijven houden van deze delicate en strategische nationale kwestie,” zei president Santokhi. De president zei dat Suriname onmiddellijk heeft gereageerd op deze voorgenomen acties.
Bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS)m, Albert Ramdin, is protest aangetekend. De Guyanese ambassadeur in Suriname is ontboden en ons standpunt is duidelijk overgebracht. Daarnaast is er een protestnota verstuurd aan de regering van Guyana.
Santokhi lichtte toe dat telefonische gesprekken hebben plaatsgevonden tussen hem en zijn Guyanese ambtgenoot, evenals tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen. “De gesprekken hebben de nadruk gelegd op de humanitaire aard van de acties, waarbij wordt gesteld dat deze bedoeld zijn om assistentie te blijven verlenen aan de bewoners in het betreffende gebied,” aldus Santokhi.
Suriname heeft echter consistent benadrukt dat het Tigri-gebied onderdeel is van het gezamenlijk overeengekomen proces, waarbij grenscommissies van beide landen de precieze status van het gebied moeten vaststellen.
“Beide landen blijven zich op het standpunt stellen dat het gebied tot hun respectieve territorium behoort. Het is daarom essentieel dat de grenscommissies spoedig bijeenkomen om de verzamelde informatie te bespreken en concrete voorstellen te doen aan beide regeringen,” zei de president.
President Santokhi stelde verder dat deze kwestie de strategische samenwerking tussen Suriname en Guyana kan beïnvloeden. “Aan de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana is meegedeeld dat de uitspraken over het Tigri-gebied niet positief bijdragen aan de samenwerking op andere gebieden. Wij wachten nu op een schriftelijke reactie op onze protestnota,” liet de president weten.
In de tussentijd evalueert de Surinaamse regering de situatie en onderzoekt zij samen met verschillende diensten welke verdere stappen genomen moeten worden. De president benadrukte dat Suriname en Guyana hebben afgesproken deze grenskwestie bilateraal en via diplomatieke kanalen te bespreken.