President Santokhi: “Situatie zeer zorgwekkend”

Uit de informatie die de regering heeft ontvangen van het Outbreak Managementteam is de COVID-19-situatie in ons land zeer zorgwekkend te noemen, zei president Chan Santokhi vanavond op een spoedpersconferentie. Het aantal besmettingen neemt exponentieel toe. De ziekenhuizen hebben geen capaciteit meer om zieken op te vangen. Naar aanleiding van de verergerde situatie heeft de regering besloten om een total lockdown in te stellen vanaf maandag 31 mei tot en met vrijdag 18 juni.
Santokhi zei dat de situatie in ons land als code paars kan worden gekwalificeerd. Voor de ziekenhuisinstellingen geldt code zwart. De situatie is ondragelijk en zal moeten veranderen. Als het zo doorgaat zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

President Santokhi gaf aan, dat enkele bedrijven open zullen blijven zoals supermarkets, bakkerijen, slagerijen en bouwmaterialenzaken. Dit onder strenge voorwaarden. Er zal streng opgetreden worden tegen de bedrijven die zich niet aan regels houden. De dagen waarop ze open zijn, zijn maandag, woensdag en vrijdag. Alle bekende maatregelen blijven van kracht. President Santokhi vroeg de samenleving begrip voor de maatregelen omdat het uiteindelijk gaat om de bescherming van de samenleving.
Het virus heeft momenteel meerdere varianten die zeer gevaarlijk zijn en ook voor jongeren een groot gevaar vormen. De president gaf aan, dat uit onderzoek is gebleken dat de personen die het leven hebben gelaten niet gevaccineerd waren.
De president riep degenen die anticampagne voeren tegen het vaccineren, zulks na te laten. Suriname is druk bezig vaccins te zoeken bij bevriende naties. Er is een vaccinatieprogramma uitgewerkt om grotere groepen burgers te vaccineren. Nederland heeft intussen formeel aangegeven een grote partij AstraZeneca-vaccins van meer dan 500.000 doses aan ons land te zullen doneren. Er is vandaag extra aandacht besteed aan de ziekenhuizen. Ook is per vandaag geld overgemaakt naar de ziekenhuizen die dringend financiën nodig hadden om de medische zorg verder te garanderen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald