President Chan Santokhi heeft tijdens de zestiende Conferentie van Partijen (COP16) opgeroepen tot wereldwijde samenwerking op het gebied van biodiversiteitsbescherming en duurzame ontwikkeling. In zijn toespraak op 29 oktober in Cali, Colombia, benadrukte hij de essentiële rol van Suriname in het beschermen van de natuurlijke rijkdommen van de wereld.
Het staatshoofd gaf aan dat Suriname, met 93 procent van zijn land bedekt door bossen, trots de titel van meest beboste en koolstofnegatieve land ter wereld draagt. “De belofte van bescherming zit verankerd in onze identiteit,” verklaarde hij.
“Onze bossen, de longen van de planeet, zijn niet alleen koolstofputten; ze zijn de bron van leven,” onderstreepte de president. “We hebben ons natuurlijke erfgoed niet alleen behouden, maar het ook ingezet voor duurzame ontwikkeling.” Dankzij REDD+-initiatieven en de inzet van Internationally Transferred Mitigation Outcomes (ITMO’s) op de koolstofmarkt, dient Suriname als voorbeeld van hoe natuurbehoud kan samengaan met economische groei.
Hoewel het land zich sterk inzet voor duurzaamheid, erkende de president de uitdagingen die voor ons liggen. Hij wees op de schuldenlast, de gevolgen van de pandemie, en de verergerende klimaat- en biodiversiteitscrises.
“We staan op een kruispunt waar onze beste inspanningen alleen voldoende zijn met solidariteit en steun van de internationale gemeenschap,” aldus Santokhi tijdens COP16, waar partijen bijeenkwamen om tot een concreet actieplan te komen voor biodiversiteitsdoelen.
Het staatshoofd benadrukte dat de boodschappen van COP16 gehoord moeten worden op toekomstige conferenties, zoals COP30 in Azerbeidzjan. Hij prees het thema van de conferentie, “Paz con la Naturaleza” (Vrede met de Natuur), evenals de inspanningen van eerdere COP-voorzitters.
President Santokhi verwees verder naar de komende International Bio-Plateau Conference in Suriname, gericht op grensoverschrijdende samenwerking in de Guyana-regio. Hij benadrukte daarbij de unieke bijdrage van inheemse en tribale gemeenschappen aan natuurbehoud, evenals het belang van hun traditionele kennis en praktijken.
Suriname loopt internationaal voorop in het biodiversiteitsbeleid en was het eerste land in de regio dat zijn Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP) afstemde op het “Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.” Dit vernieuwde plan bevat ambitieuze doelen, zoals de bescherming van 30% van het land- en zeegebied tegen 2030 en het integreren van biodiversiteit in alle relevante sectoren.
Met een citaat van Mahatma Gandhi benadrukte president Santokhi de noodzaak van duurzame keuzes: “De aarde biedt genoeg om aan ieders behoeften te voldoen, maar niet aan ieders hebzucht.” Hij sloot zijn toespraak af met een krachtige oproep tot actie: “Laten we deze conferentie verlaten met een vernieuwd gevoel van doelgerichtheid en een gezamenlijke omarming van ‘Vrede met de Natuur.’”
- Drie woningen aan Randjansingweg door brand verwoest –…..
- SEH levert 13 verpleegkundigen af..
- Staat haalt iets meer dan SRD 1 miljoen binnen met conversi…..
- Bejaarde inzittende ongeval Brownsweg overleden..
- Kampoe en Sudhar ook naar halve finale Warming-uptoernooi..
- Iran onder Israëlische aanval...
- Moord op M’ma Seri herdacht..
- Pakittow presenteert binnenkort eigen movement..
- EAS organiseert OOCUR-conferentie voor de eerste keer sinds…..
- EZ controleert de prijzen aan de hand van facturen en inkoo…..
- Inkomsten en Samenwerking: De uitdagingen in de melksector..
- Nederland gaat asielmigratie indammen..
- Halloween Bash in Dance Arena als vanouds..
- Uitslaande brand verwoest drie flatwoningen..
- Teachers will only head to their posts in the interior once…..
- Banken niet in staat bedragen boven USD 50 duizend in een k…..
- Vanaf maandag weer geld beschikbaar voor de Bloedbank..
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week…..
- Mede inzittende eenzijdig verkeersongeval te Brownsweg, in …..
- Joel Panka wordt nieuwe voorzitter van de brandweerbond..
- Patiëntenplatform komt eerste jaar gechoqueerd door..