President Santokhi pleit voor wereldwijde samenwerking op Summit of the Future

In New York is vandaag de ‘Summit of the Future’ van de Verenigde Naties (VN) van start gegaan. Wereldleiders kwamen samen om een nieuwe internationale consensus te bereiken over hoe we de huidige situatie kunnen verbeteren en de toekomst veilig kunnen stellen. De top heeft twee doelen: het versnellen van de uitvoering van bestaande internationale afspraken en het nemen van concrete maatregelen om in te spelen op nieuwe uitdagingen en kansen. Deze afspraken zullen worden vastgelegd in een actiegericht slotdocument, het Pact voor de Toekomst.
Tijdens de ‘Summit of the Future’ van de Verenigde Naties (VN) benadrukte secretaris-generaal António Guterres het belang van het Pact voor de Toekomst. Dit pact is gericht op het versnellen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en de naleving van het Akkoord van Parijs, met als doel een rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen.
Foto: VNGuterres onderstreepte de noodzaak van maatregelen om een vreedzame en duurzame toekomst te waarborgen voor iedereen. Een van de belangrijkste elementen van het pact is de toezegging van regeringen om jongeren actief te betrekken bij besluitvorming, zowel op nationaal als internationaal niveau. Daarnaast wordt er ingezet op sterkere samenwerkingen tussen regeringen, het maatschappelijk middenveld, de private sector, en lokale autoriteiten. Ook het Global Digital Compact, onderdeel van dit pact, speelt een rol, met als uitgangspunt dat technologie iedereen ten goede moet komen.
De voorzitter van de Algemene Vergadering, Philémon Yang, sprak in zijn toespraak over de urgente mondiale uitdagingen waar de wereld voor staat, zoals conflicten, klimaatverandering en ongelijkheid. Hij riep op tot een gedeelde verantwoordelijkheid om de toekomst gezamenlijk vorm te geven en benadrukte dat vernieuwing, innovatie en samenwerking essentieel zijn om deze problemen aan te pakken.
In dezelfde lijn riep president Chan Santokhi op tot directe multilaterale actie om de hedendaagse uitdagingen aan te pakken, met speciale aandacht voor duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en economische ongelijkheid. Santokhi beklemtoonde dat eerdere beloftes nu omgezet moeten worden in concrete daden en onderstreepte de noodzaak van samenwerking op wereldschaal. Het Caribisch gebied, inclusief Suriname, wordt geconfronteerd met serieuze bedreigingen door klimaatverandering en economische druk, zoals hoge schulden, waardoor er weinig ruimte is om te investeren in essentiële sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.
President Santokhi wees erop dat veel lage- en middeninkomenslanden worden benadeeld door het huidige mondiale financiële systeem, dat hen dwingt enorme bedragen aan schulden af te betalen, geld dat beter had kunnen worden geïnvesteerd in ontwikkeling en het versterken van de klimaatweerbaarheid. Ondanks deze uitdagingen heeft Suriname zich gepositioneerd als een koolstofnegatieve natie en heeft het innovatieve hervormingen doorgevoerd die de financiële stabiliteit bevorderen. Dit omvat het duurzame beheer van hulpbronnen, het beschermen van biodiversiteit, het bevorderen van hernieuwbare energie en het waarborgen van voedselzekerheid.
Suriname staat echter nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder ongelijkheid, de marginalisering van inheemse en tribale gemeenschappen, beperkte toegang tot gezondheidszorg en kwaliteitsonderwijs in afgelegen gebieden, en gebrekkige infrastructuur.
President Santokhi pleitte voor steun aan kleine en kwetsbare landen in hun inspanningen om duurzame ontwikkeling te bereiken. Hij benadrukte dat de obstakels voor hun groei en vooruitgang vaak niet door hen zelf zijn veroorzaakt. Bovendien riep hij op tot de actieve betrokkenheid van jongeren bij het vormgeven van de toekomst. Hij sloot af met een oproep voor collectieve verantwoordelijkheid om het multilaterale systeem te versterken, in overeenstemming met internationaal recht en wereldwijde solidariteit, waarbij niemand achterblijft.
De centrale boodschap van de top is een oproep tot collectieve actie, waarbij solidariteit en samenwerking centraal staan. Het Pact voor de Toekomst is gepresenteerd als een belofte om zowel de huidige problemen aan te pakken als te werken aan een duurzame en rechtvaardige toekomst, in lijn met de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.