Vandaag, 1 juli 2025, richt president Chan Santokhi zich in een officiële verklaring tot het Surinaamse volk ter gelegenheid van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. “We herdenken niet alleen de vrijheid die 162 jaar geleden werd bevochten, maar eren ook de onverzettelijke geest van onze voorouders die jarenlang streden voor menselijke waardigheid,” zegt de president.
Reflectie en verbindingVolgens de president is Keti Koti niet enkel een moment van viering, maar ook van diepe bezinning. “Bij elke Ketikoti-viering wordt stilgestaan bij de vraag of de ketenen van het verleden daadwerkelijk zijn verbroken,” stelt hij. Santokhi riep het volk op om zich juist in deze tijd van wereldwijde instabiliteit, economische uitdagingen en maatschappelijke spanningen te richten op eenheid en veerkracht. “Meer dan ooit is het nodig dat wij als natie kiezen voor wat ons bindt en niet voor wat ons verdeelt.”
Inspiratie uit het verledenPresident Santokhi verwees in zijn boodschap nadrukkelijk naar historische vrijheidsstrijders als Anton de Kom. “Hij bleef zich, ondanks de koloniale onderdrukking, inzetten voor vrijheid en rechtvaardigheid. Zijn idealen zijn ook vandaag nog actueel,” aldus de president. De geest van strijd en standvastigheid moet volgens hem dienen als inspiratiebron voor de nieuwe generatie Surinamers.
Kansen voor de toekomstDe president erkende de sociaaleconomische uitdagingen waarmee Suriname momenteel kampt, waaronder beperkte capaciteit en kapitaal, milieuproblemen en veranderende bevolkingssamenstelling. Toch ziet hij ook perspectief. “Onze natuurlijke hulpbronnen bieden hoopvolle kansen, mits wij die op een eerlijke manier inzetten, ten bate van elke Surinamer,” stelde Santokhi.
Emancipatie als fundament“Wan Swit Manspasi Dey,” zo besloot de president zijn toespraak. Hij riep de samenleving op om de herdenking van 162 jaar emancipatie aan te grijpen om sterker uit het verleden te komen. “Laat de kracht en veerkracht van de tot slaaf gemaakten ons blijven leiden.”
- Carl Breeveld hekelt formatieproces: “Geen informateur aang…..
- TotalEnergies: GranMorgu blijft meer dan 10 jaar produceren..
- Kantoorruimte op Sosis-terrein volledig uitgebrand..
- Plantagebestuur Carolina neemt initiatief voor ontwikkeling..
- Oliekansen: niemand buitensluiten..
- Van economische groei in 2019 naar een financiële tijdbom i…..
- NDP: Van migratie tot missie: tijd voor toonaangevend agrar…..
- Ontspannen sfeer bij festiviteiten 180 jaar Sranan Boeroes..
- KPS geeft update over veiligheid en aanpak criminaliteit..
- Kritiek op ‘eindeloze zelfkastijding’ slavernijverleden in …..
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..
- Korpschef Isaacs: “We doen er alles aan om de communicatie …..
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..
- Arend van den Brandhof: De verguisde motor achter het Boero…..
- Israëls regionale escalatie en de wereldorde onder druk..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Cold Case Unit: 25 personen gehoord in case Herman Gooding …..