President Santokhi ontvangt petitie van dialysepatiënten

Nierdialysepatiënten en hun donoren willen in 2021 in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) worden geopereerd. De groep is het wachten beu en heeft gisteren haar stem laten horen door een petitie te overhandigen aan president Chan Santokhi. Vanaf 2007 is zonder succes geprobeerd een duurzaam niertransplantatieprogramma in Suriname op te zetten.
De groep kreeg hoop toen een speciale Diaspora Nierpolikliniek in het SVZ werd geopend door de president. Vanaf dat moment zijn elf patiënten met hun donoren door het Diaspora Medical Team (DMT) gescreend en geschikt bevonden voor een NTx operatie (niertransplantatie). President Santokhi heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland nog de noodkreet beantwoord, dat zijn regering deze patiënten niet in de steek zal laten.
Steven Tjang-A-Sjin, vertegenwoordiger van de dialysepatiënten, zegt dat de groep het wachten beu is. De patiënten wachten al heel lang op de start van het programma. Zij hebben in hun petitie gevraagd, dat het staatshoofd het daartoe leidt dat het programma kan beginnen. De patiënten willen terug naar een normaal menswaardig en productief leven.
Het gaat om een groep van ruim acht personen. Er zijn nog twee tot vier personen, die medisch onderzoek ondergaan. Verwacht wordt dat ook zij goedkeuring zullen krijgen en deel zullen uitmaken van de groep. “Als de transplantaties aanvangen, zal de groep uitgebreid worden met nieuwe koppels,” legt Tjang-A-Sjin uit.
“Er zijn diverse signalen vanuit de overheid geweest dat het programma van start zou gaan.” De patiënten spreken de hoop uit, dat middels het indienen van de petitie de president op korte termijn kan aangeven wanneer de transplantaties van start zullen gaan. De petitie wordt ook ondersteund door de Nierstichting Suriname.
President Santokhi gaf aan dat er een platform moet komen, waarbij geluisterd kan worden naar de problemen van deze groep. “Men kan hierdoor beter communiceren met elkaar.” Ook gaf hij aan dat het Diaspora Medisch Team, een gerespecteerde groep medische specialisten is, die hun sporen in Suriname hebben verdiend. Dit team gaat nu het niertransplantatieprogramma opzetten in het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Ook vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en adviseurs van het staatshoofd waren aanwezig.