Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA) is gevraagd om meer transparantie rond de ontwikkelingen in de olie- en gassector in Suriname. Specifiek werd aangedrongen op de publicatie van overeenkomsten tussen de staat en oliemaatschappijen. President Chan Santokhi heeft dinsdag in zijn beantwoording uitgelegd waarom het niet verstandig is om deze contracten openbaar te maken, maar benadrukte dat er altijd ruimte is voor overleg en communicatie.
De president lichtte toe dat de olie- en gasblokken geen gelijke kenmerken waarbij je eenduidige standaarden en regels kan maken. Door verschillende geologische omstandigheden en vorderingen in het verkennen van de gebieden, zijn er sterke verschillen.
Ook voor aanbieders van de blokken, zoals Staatsolie, gelden deze variabelen. Staatsolie heeft niet dezelfde contractvoorwaarden als Guyana. Indien dat zo was, zou er sprake zijn van maar 2 procent royalty. Daarnaast verschillen de marktomstandigheden per periode.
“In tijden van langdurig hoge olieprijzen en positieve vooruitzichten is er over het algemeen veel interesse, wat betekent dat er betere contractvoorwaarden gesteld kunnen worden. Het omgekeerde geldt uiteraard ook,” stelde het staatshoofd.
President Santokhi benadrukte dat maatwerk cruciaal is. De grootste voordelen voor een land worden behaald uit contracten die op maat zijn voorbereid en van belang zijn voor Suriname. Ook wees hij op de tijdsdruk door de klimaatveranderingen.
“We moeten rekening houden met het ‘climate change window’ dat zich aan het sluiten is. Het is niet gunstig om in lange onderhandelingen te geraken, alleen omdat machtige internationale oliemaatschappijen (IOCs) ons onder druk zetten om contractvoorwaarden gelijk te trekken met de beste voorwaarden elders.”
Hoewel het publiceren van contracten niet verstandig is, legde de president uit welke stappen worden gezet om transparantie te waarborgen. Zo is het modelproductiedelingscontract beschikbaar op de website van Staatsolie. Ten tweede hebben onafhankelijke audits aangetoond dat de Surinaamse contracten positief scoren in vergelijking met andere landen.
Ten derde is Staatsolie bereid om onafhankelijke derden, aangesteld door een andere partij, te laten oordelen over afgesloten contracten. Tenslotte omvatten de jaarlijkse controles en publicaties van financiële cijfers door Ernst & Young, ook een analyse van de contractuele afspraken en hun impact op toekomstige financiële resultaten.
Om de olie- en gasinkomsten effectief te beheren, is een presidentieel team samengesteld namelijk de Strategische Groep voor Olie en Gasbeleid, onder leiding van Marten Schalkwijk. Dit team bestaat uit 30 deskundigen uit diverse vakgebieden en heeft als taak een beleidskader te ontwikkelen dat gericht is op het duurzame beheer van toekomstige olie- en gasinkomsten.
“Dit is geen politieke organisatie, maar een nationale inspanning die bedoeld is om de integriteit en het algemeen belang voorop te stellen,” aldus de president. Het beleidsdocument zal zich richten op thema’s zoals wet- en regelgeving, investeringen, economische groei en onderwijs, en zal dienen als leidraad voor welke regering dan ook.
Het streven is dat dit beleidsdocument vóór de verkiezingen in mei 2025 wordt gepresenteerd. “Dit proces zal gepaard gaan met gesprekken met wetenschappelijke bureaus en politieke partijen om tot breed gedragen oplossingen te komen,” benadrukte de president.
- Opzetten waterautoriteit verdient hoge prioriteit..
- Onderzoek naar Pan American-zaak bij rechter-commissaris vo…..
- VIDS: Alle activiteiten West-Suriname meteen stopzetten..
- Wetgeving en een autoriteit nodig voor integraal waterbehee…..
- Samenleving opgeroepen extra voorzichtig te zijn tijdens fe…..
- Zonnig in de ochtend, bewolkt in de middag..
- Gepensioneerden en weduwen SML in de bloemetjes gezet..
- DNA-lid Sampie: President Santokhi is niet te vertrouwen..
- Mammoetvlees was hoofdbestanddeel in dieet van Clovis-mense…..
- Meer dan helft ambtenaren ROS werkt van huis uit..
- Cynthia Carmen Slooten (70) Paramaribo 29-11-2024..
- Kenneth Slooten (63) Paramaribo 29-11-2024..
- Franse regering valt in motie van wantrouwen..
- Minder interesse voor militaire beroep vanwege laag salaris..
- Column: Schoolsport..
- Bauxiet-exporten niet in langetermijn belang van Suriname: …..
- VIDS eist stopzetting ‘alle activiteiten’ in West-Surin…..
- Minister Kuldipsingh waarschuwt voor verstandige uitgaven t…..
- President Santokhi: “Drug-related issues are a health matte…..
- Agrariërs vrezen ergste door aanhoudende droogte..
- Breaking: PL blijft in coalitie; krijgt 2 onderministers..