President Santokhi naar India na coronapandemie

03/12/2020 05:54 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi gaat na het luwen van de heersende Covid-19-pandemie voor een officieel bezoek naar India. Dat bleek gisteren aan het begin van de zevende vergadering van de gemengde commissie Suriname-India.
De virtuele ontmoeting werd geleid werd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn Indiase collega van Externe Relaties en Parlementaire Zaken Vellamvelly Muraleedharan. Er werd gesproken over diverse thema’s en mogelijke verdieping van bestaande of het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden.
Muraleedharan zei in een felicitatie aan de regering dat zijn regering erg blij is dat Santokhi, een persoon uit de Indiase diaspora, is gekozen als president van Suriname. “De verkiezing van een Hindostaanse president in Suriname werd in India met gejuich ontvangen”, aldus de bewindsman. Hij stelde verder dat premier Narendra Modi in zijn maandelijkse toespraak op de radio hier speciale aandacht aan heeft besteed. “We kijken uit naar het bezoek van president Santokhi aan India.”
In gemeen overleg zal een datum worden bepaald nadat de Covid-19-pandemie voorbij zal zijn. In reactie daarop stelde Ramdin dat ook Suriname uitkijkt naar Santokhi’s bezoek aan India. Ruim twee jaar geleden was ook toenmalig president Desi Bouterse uitgenodigd nadat zijn Indiase ambtgenoot Ram Nath Kovind Suriname had bezocht, maar door de toen aanstaande verkiezingen ging het Surinaamse staatshoofd niet op bezoek.
India is blij dat Suriname, ondanks de uitdagingen van zijn open grenzen, in staat is geweest de pandemie onder controle te houden en de impact op de economie te beperken, zei Muraleedharan. Hij voegde eraan toe dat als gebaar van vriendschap en solidariteit zijn regering beschermende middelen en medische verbruiksartikelen aan Suriname heeft geschonken om de pandemie te helpen aanpakken.
Op zijn beurt zei minister Ramdin dat de regering in staat is geweest de impact van het virus te beperken door discipline en strenge maatregelen, maar makkelijk is het niet. Hij noemde het belangrijk dat de reguliere technische vergaderingen tussen de twee landen plaatsvinden en stelde enkele weken geleden een productief gesprek te hebben gehad met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname