President Santokhi: “Eerste stappen tot normalisatie starten vandaag”

De eerste stappen om over te gaan tot normalisatie starten vandaag. In de afgelopen periode heeft de overheid overleg gepleegd met de verschillende sectoren en een groot deel van ze is er al klaar voor om hun diensten aan te bieden aan het publiek, met inachtneming van de COVID-19-maatregelen. De nodige protocollen zijn ontwikkeld waaraan de desbetreffende diensten zich moeten houden, geeft president Chan Santokhi te kennen tegenover Suriname Herald.
De regeringsleider geeft verder aan dat het beleid van de regering erop gericht is om op een verantwoordelijke en gefaseerde wijze over te gaan tot normalisatie. “We begrijpen de druk van de samenleving, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid als regering,” zegt Santokhi.
Er moet voor gezorgd worden dat de COVID-19-besmettingen verminderd worden en dat het virus onder controle wordt gehouden. Er was sprake van ernstige toename van de besmettingen. De president merkt op dat er nu gelukkig een trend van daling waar te nemen is. “We zijn er nog niet, we zijn niet in een hoerasfeer,” zegt hij.
Suriname gaat richting een daling, waarbij internationale normen gelden om te starten met het nieuwe normaal. In overleg met het medisch team zullen verschillende sectoren al overgaan tot het ‘nieuwe normaal’. Het gaat hierbij om recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspel kantoren, sportscholen, yoga dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden, contactberoepen, zoals binnen de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops, en markten.
De president zegt dat er ook met de bushoudersorganisatie overleg is gepleegd, zodat het openbaar vervoer ook kan aanvangen met de diensten. Voor het onderwijs is er een apart programma samengesteld, waarbij die volgens het nieuwe normaal weer les gegeven zal worden.
Santokhi benadrukt dat het COVID-19-team duidelijk de opdracht krijgt dat COVID-19 nog steeds prioriteit blijft, waarbij verdere verspreiding van het virus moet worden voorkomen. Met het nieuwe normaal gaat de economie langzaam weer opgang kunnen komen, werkgelegenheid en inkomsten zijn dan weer gegarandeerd. Er zal zodanig gewerkt moeten worden met het virus, totdat er een vaccin tegen komt, zegt het staatshoofd.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald