President Santokhi: “Binnenkort krijgen we het derde vliegtuig”

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) krijgt binnenkort een derde toestel. Dat zei president Chan Santokhi aan de media na de inzegening van de Airbus A340-300, the Pride of Suriname, op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De opdracht is gegeven aan de Raad van Commissarissen (RvC) en het directieteam van de SLM om het bedrijf uit de rode cijfers te halen.
Hij heeft de directie laten weten dat zij moet inspelen op het toerisme en daarnaast wil de Surinaamse samenleving goedkoop reizen. Zo moeten er ook reispakketten worden aangeboden naar verschillende destinaties vooral na een covid-19-periode. Hierbij mag de SLM geen verliezen leiden. Gedacht kan worden aan bestemmingen in de regio als Curaçao, Aruba, Trinidad en Tobago, Barbados en anderen.
Met de inzegening van de Airbus A340-300 is Santokhi ervan overtuigd dat de samenleving nu meer geloof zal hebben in de SLM en dat het bedrijf uit de diepe crisis komt.
Steven Gonesh, waarnemend CEO bij de SLM, legt uit dat de Airbus A340-300 een lease vliegtuig is dat onder goede voorwaarden is aangeboden. Maandelijks zal de lease betaald worden. Dit vliegtuig zal ingezet worden voor de lange afstandsroutes met name Paramaribo-Amsterdam. Het vliegtuig beschikt over 270 stoelen.
Gonesh legt uit dat de SLM na bijkans drie jaar weer de route Paramaribo- Amsterdam zal vliegen. Er is een zekere trots daarover vandaar dat aan de Airbus A340-300 de naam: ‘the Pride of Suriname’ is gegeven. Dit is het grootste vliegtuig in Suriname dat door een Surinaams bedrijf wordt gevlogen, zegt hij. De inaugurele vlucht wordt nog bekendgemaakt, want een aantal zaken worden nog afgewikkeld, laat hij weten.
Het vertrouwen in de SLM is aan het groeien. Niet alleen in Suriname, maar ook buiten onze grenzen, zei Gonesh, bij de inzegening van de Airbus A340-300. Hij laat weten dat de SLM nog niet is waar het moet zijn. “Als we gefocust blijven en de juiste acties ondernemen op de juiste momenten dan zullen wij er wel komen”, merkte hij op.
Schulden SLMHet staatshoofd legde uit dat er nog een zware schuld is en wel US$ 75 miljoen. De staat heeft moeten staan voor een grote uitdaging hoe die SLM zou moeten redden. Volgens de voorwaarden van het IMF-programma is het niet toegestaan dat de staat geld leent aan SLM of subsidies verstrekt. Echter, door middel van inventiviteit en creativiteit, en met de ondersteuning van het parastatale bedrijf Grassalco, slaagt men erin om dit te realiseren.
Er zijn veel schulden genomen door de vorige regering ten behoeve van SLM, zei het staatshoofd. Zo zijn de directie en de staat bezig met de schuld van SLM bij een commerciële bank waarvan de overeenkomst niet eens te vinden is. “Een lening is via de telefoon afgesloten door de vorige minister van Financiën”, zei hij.
Er werd destijds ook een overeenkomst gesloten met een luchtvaartmaatschappij, waarbij er sprake was van een complexe lening waarvoor de staat de nodige garanties heeft verstrekt. Deze kwestie is inmiddels opgelost, en zowel de regering als de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van SLM zijn bezig met het aanpakken van de lopende rechtszaken die zijn aangespannen.
Met het SLM-schuld herschikkingsplan heeft de vliegmaatschappij tot nu toe US$ 20 miljoen kunnen besparen. Er moet ook een totale reorganisatie plaatsvinden, zegt hij. De dochterondernemingen van de SLM moeten gecommercialiseerd worden, waarbij het accent gelegd wordt op sterke bezuiniging.