President Santokhi benadrukt uitdagingen klimaatverandering bij Caricom-Cuba topontmoeting

President Chan Santokhi heeft de zevende topontmoeting tussen de Caricom en Cuba toegesproken. Bij die gelegenheid, vorige maand, heeft het staatshoofd de jarenlange banden met Cuba gememoreerd. Suriname heeft voornamelijk de nadruk gelegd op de uitdagingen voor wat betreft klimaatverandering en de noodzaak om gezamenlijk op te trekken, klimaatfinanciering mogelijk en toegankelijk te maken voor onze landen.
Deze topontmoeting is een regulier overleg geweest tussen de regeringsleiders van de Caricom en Cuba. De bedoeling was om deze zevende editie in Havana te houden. Echter vanwege de COVID-19-pandemie is deze vergadering virtueel gehouden. Verschillende sprekers, inclusief het staatshoofd, hebben de waardering uitgesproken aan Cuba voor het ter beschikking stellen van medisch personeel in de strijd tegen de pandemie. Dit ondanks de moeilijkheden die Cuba ondervindt als gevolg van de jarenlange economische, commerciële en financiële embargo waaronder dit land gebukt gaat.
In 1972 hebben Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad en Tobago, de bouwstenen gelegd voor de relatie met Cuba en zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan. Deze relatie is door de jaren heen uitgebreid en geïntensiveerd.
Over twee jaar wordt het 50ste jubileum herdacht van dit partnerschap, dat onder meer is gestoeld op de principes van solidariteit, binnen het raamwerk van Zuid-Zuid samenwerking. Deze topontmoeting is afgesloten met de aanname van een verklaring.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald