President proclameert Diaspora Instituut Nederland

President Chan Santokhi heeft vanmorgen het Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd. Dit gebeuren vond plaats in het gebouw van Ons Suriname in Amsterdam. Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de betrokkenheid van diaspora bijzonder belangrijk is als je het land duurzaam wil ontwikkelen. Alle human resources zijn belangrijk; dat zijn ongeveer een miljoen inwoners.
Santokhi gaf verder aan dat er een inhaalslag gemaakt moet worden, tien jaar stilstand is doorbroken geworden. In een periode van vijf dagen zijn een aantal samenwerkingen gerealiseerd namelijk een samenwerkingen op alle niveaus, op politiek niveau, samenwerking met decentrale overheden, samenwerking tussen twee diaspora-instituten en andere samenwerkingen. “Iedereen moet betrokken worden. Nobody and no organization should be left behind,” aldus president Santokhi tijdens de proclamatie van het DIN.
“We gaan dit prachtige rijke land opbouwen met een miljoen inwoners; waar ter wereld je ook bent, we hebben je nodig”, zei de president toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen in 2020.
De lancering van het zuster instituut, Diaspora Instituut Suriname (DIS) vond plaats op 18 november 2020 in de Banquethall van Hotel Torarica. President Santokhi sprak toen van een heugelijk moment in de geschiedenis van de Surinaamse diaspora. Op 31 augustus is er een presentatie geweest op het Kabinet van de President waar de stand van zaken over de processen betrekking hebbende op de opzet van de organisatiestructuur van het instituut.
Het diaspora-instituut dat geleid wordt door Kathleen Ferrier is reeds maanden bezig geweest met de opzet van dit instituut. De voorzitter van DIN gaf in haar toespraak aan dat er hele goede banden opgebouwd zijn met de counterpart in Suriname, Diaspora Instituut Suriname.
Vanuit die samenwerking is overeengekomen een pilotproject samen te beginnen. Het eerste project welke van start zal gaan is het zogeheten PPP-project. Dit pakkettenproject onderscheidt zich van de andere pakkettenprojecten, namelijk uitsluitend goederen die vervaardigd en geproduceerd zijn in Suriname en deze via een distributiesysteem effectief en snel te brengen naar behoeftigen.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die ook een kort woord richtte tot de aanwezigen gaf aan dat de president de inspiratie is geweest om de diaspora te zien als een bron, en wel de vierde ontwikkelingsbron. De minister gaf verder aan dat het DIS binnenkort in een gerenoveerd gebouw gehuisvest zal worden, voorzien van alle benodigdheden. Dit zal gebeuren zodra de president terugreist naar Suriname.